2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen?

Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle det sannelig trenes og satses. Når hverdagen og den umiddelbare optimismen kom litt på avstand, var det vanskeligere å følge opp med daglig, jevn og systematisk trening. Som landslagstrener Hans Trygve Kristiansen, treneren til Johann Olav Koss, en gang sa: «Det er fort mange bursdager som kommer i veien». Og da blir jo gjerne den kommende sesongen sånn passe den også. Men til neste sesong… Dette er sannsynligvis ikke ulikt hvordan mange sliter med å komme i gang med den ønskede fysiske aktiviteten, vektreduksjonen eller hva man nå har satt seg som mål å gjennomføre. Mange opplever at den urokkelige motivasjonen og troen på prosjektet etter hvert vakler i grunnvollene, for så å erfare at hele prosjektet gradvis forsvinner ned i bunnløs leire. Vanlig, demotiverende og lite oppløftende. Forskning viser at effekten av ulike treningstiltak gjerne forsvinner etter et år, uansett hva som er gjort for å beholde motivasjonen underveis. Med andre ord: det er mye leire der ute. Hvordan klarer så de gode idrettsutøverne å gjennomføre sitt prosjekt, dag etter dag, uke etter uke og gjerne i år etter år, og kan vi lære noe av dem?

Hemmeligheten. Den amerikanske forfatteren Mark Twain sa at: «hemmeligheten ved suksess er hardt arbeid. Det er derfor det er en hemmelighet for de fleste». Olympiamesteren på 3000 meter hinder, svenske Anders Gärderud, svarte slik når han ble bedt om å forklare sin suksess: «2x7x52x10». Trening to ganger om dagen, syv dager i uken, femtito uker i året i ti år. Spør du hvilken som helst toppidrettsutøver, vil du få det samme svaret: det finnes ingen hemmelig oppskrift, foruten hardt arbeid. Det samme gjelder for andre typer aktiviteter. Om du vil bli god innen musikk, sang, i jobben din, ja, så må du øve. Og du må øve lenge.

Målsetting. Toppidrettsutøverne er flinke til å sette seg konkrete mål og ta konsekvensene av de mål de setter seg. Spise og drikke riktig, sove mye, trene når solen skinner og vennene ligger på stranden osv. Legger du til et sett med verdier, normer og holdninger sammen med kvalitet i gjennomføringen av det som er planlagt av trening og andre tiltak har du hovedingrediensene i den norske modellen for en idrettsutøver på vei mot sitt mål om topp resultater. Målbevisst, fokusert og motivert i kombinasjon med stor glede og entusiasme over det de holder på med. Stein på stein i et solid byggverk. Olaf Tufte, som om noen uker skal kjempe om sitt tredje OL-gull, sier at han først utviklet seg som roer når han tok konsekvensen av de tre adjektivene: Ærlighet, ydmykhet og respekt. Er du ærlig når du definerer din målsetting? Er du ærlig, får du respekt. Vil du bli best, men ikke gjør noe for det, får du ikke respekt.

For oss som ikke skal bli olympiske mestere og verdensmestere, men har som mål å komme i gang med trening og fysisk aktivitet eller ønsker å gå et turrenn til vinteren, kan toppidrettsutøvernes modell være verdt å prøve ut. Å sette seg konkrete, realistiske og tidsavgrensede mål kan være avgjørende for om du klarer å gjennomføre det du ønsker. Budskapet om hardt arbeid er enkelt og for de som på forhånd er motivert kan det absolutt være en suksessoppskrift. Det kan gi stor glede og mestringsfølelse å gå fra å ønske det til å ha gjort det!

Som manuellterapeut og trener har jeg av og til, ja, kanskje flere ganger enn jeg selv ønsker å innrømme, gått i fella og presset budskapet om målsetting og konsekvens på mine utøvere og pasienter. Det er viktig å være klar over at forutsetningene ikke er like for alle. Genetiske, kulturelle, sosiale og økonomiske faktorer påvirker oss. Det er lett å skylde på svak vilje og dårlig dømmekraft hos «tjukkasen» som veier for mye og ikke klarer å spise og trene slik han/hun kanskje bør gjøre. Å være streng og «dømme» andre eller seg selv fordi de eller du ikke er lydhøre for det «olympiske» budskap og ikke klarer å gjennomføre oppsatt plan, er nok bedre egnet til å skape frustrasjon og forvirring enn til å gjennomføre en ønsket livsstilsendring. Det er du som definerer dine egne mål og hva som er god helse for deg. Men det er lov å la seg inspirere av våre toppidrettsutøvere. God sommer og: heia Tufte!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »