Trening er ferskvare
Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare!
Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den belastningen vi utsetter den for. Denne tilpasningen kaller vi for adaptasjon. Hvis vi av forskjellige grunner ikke trener skjer det også en tilpasning. En person som har hatt smerter i kneet over lengre tid og ikke klarer å strekke kneet helt ut på grunn av f.eks. en meniskskade, vil etter hvert få svakere strekkemuskulatur og en person som ikke trener utholdenhet over en periode vil få dårligere utholdenhet.
Overkompensasjon. Treningen innebærer en viss nedbrytning av kroppen din. Celler, vev og organsystemer brytes ned av selve belastningen. Med hvile, søvn og fornuftig matinntak bygges kroppen opp igjen og du vil få en prestasjonsevne som var større enn før treningen. Etter en lang og hard økt kan det ta flere døgn før kroppen er helt restituert. Celler og vev har da tilpasset seg belastningen. Dette kaller vi for overkompensasjon.
Gradvis tilpasning. Den totale treningsbelastningen er avhengig av hvor ofte du trener, hvor lenge du trener og hvor hardt du trener. Øker vi dette samtidig kan det bli i meste laget og vanskelig for kroppen å tilpasse seg treningen du utsetter den for. Hvis du har vært ute av trening og fysisk aktivitet en periode og begynner å trene hardt flere dager i uken, kan det være at du opplever stølhet og stivhet som varer lenge og som kanskje fører til skader i muskel/skjelettapparatet. Det er derfor viktig å vite at kroppens tilpasning skjer gradvis og at for mye, hard og tidlig treningsøkning sjelden gir den ønskede effekten. Progresjonen i treningen er avhengig av hvilken alder du er i, treningsbakgrunn, helse og restitusjonsevne. Utgangsnivået ditt er altså viktig for hvilken treningsbelastning som gir prestasjonsforbedring. Er du dårlig trent vil selv en liten økning i belastning gi effekt. Samtidig skal det ikke så mye trening til før det blir for mye. Heter du Emil Hegle Svendsen eller Petter Northug må grensene for treningspåvirkning stadig tøyes for å få ytterligere framgang samtidig som skiskytteren og langrennsløperen tåler store treningsdoser før det “tipper over”. Trener Svendsen og Northug to til fire ganger i uken, som en vanlig mosjonist, vil prestasjonene deres etter hvert bli dårligere.
Ferskvare. Hvis du slutter å trene vil forbedringene som treningen ga deg gradvis gå tilbake. Hvor fort prestasjonsevnen går tilbake avhenger blant annet av hvor lenge oppbyggingsfasen har vart. Det vil altså ta lengre tid for Svendsen/Northug å miste formen enn mosjonisten med et dårligere treningsgrunnlag. Derfor snakker idrettsutøverne om hvor viktig det er at han/hun har et godt treningsgrunnlag som er bygd opp over tid for å kunne holde formen en hel sesong. Ønsker du å bli bedre innen en idrettsaktivitet gjelder det samme for toppidrettsutøveren som for mosjonisten: Det nytter ikke å hvile på laurbærene. Trening er ferskvare!
Vondt i baken
Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »
Trening er ferskvare
Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »
Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?
Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »
Høy eller lav smerteterskel?
ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »
2x7x52x10
Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »
Vondt i ryggen
Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »
Plager flest – koster mest
Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »
Lev nå!
Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »
Kæm e du – kor ska du?
Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »
Lav hvilepuls
Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »