Våren er her med lyse, lange dager og gode muligheter for fysisk utfoldelse for liten og stor. Slipp kroppen fri, det er vår!
Påskefri. Det er påske og fridager i vente, enten du skal reise på fjellet, være ved sjøen eller bli hjemme. Forhåpentligvis får du noen fine dager og gode opplevelser både inne og ute. Kanskje sitter du nå og leser adressa mens Viggo Valle leder sine tilhørere inn i de siste kroker av Påskelabyrinten? Om noen dager er det tilbake til hverdagen med jobb og andre forpliktelser. “Striskjorte og havrelefse” er et gammelt uttrykk om tilbakegang til hverdagens rutiner. Det høres unektelig litt tungt og grått ut, men det er jo mye å glede seg over og glede seg til!
Biologiske klokker. Cellene i kroppen vår har en iboende rytme på ca. et døgn, de såkalte cirkidianske rytmer. Mekanismene som styrer disse rytmene blir kalt biologiske klokker. For at kroppen og sinnet skal fungere er vi avhengig av at disse rytmene fungerer. Mye tyder på at “hovedklokken” som styrer rytmene sitter i noen cellekjerner i hjernen like bak øynene. Lyset spiller en viktig rolle for å regulere rytmene. Lyssignaler går via øynene til disse cellene, som igjen gir en indirekte påvirkning på hormonbalansen vår. Hormoner og signalstoffer som melatonin og serotonin påvirker blant annet søvnbehovet og humøret vårt. Pasienter med mørketidsdepresjon kan ha endringer i nivået av disse stoffene. Lysbehandling er i noen tilfeller en aktuell behandlingsform ved søvnforstyrrelser og enkelte former for depresjoner.
Årstider. Legekunstens far, Hippokrates, slo fast allerede 400 år før Kristus at “alle som ønsker å studere medisin skikkelig, først må gjøre seg kjent med årstidene og deres virkning på helsen”. Forskning har vist interessante sammenhenger mellom våre funksjoner og lysforholdene. For eksempel synes følelser å være mest intense om våren mens tungsinn og tristhet helst kommer om høsten. Helbredelsesprosenten er størst hos pasienter som får stilt diagnosen og begynt behandlingen for brystkreft, prostatakreft eller tykktarmskreft på sensommeren. Er det mer enn et pussig sammentreff at de fleste kriger i historien er blitt startet om sommeren, det vil si når testosteronnivået hos unge menn er på topp?
Ut i det fri. Lyse dager kan ha en positiv innvirkning på helsa di, men jeg synes ikke du skal bruke overskuddet ditt til å starte noen krig, hverken i den lille eller store sammenheng! Vårsola i fornuftige doser gir god tilførsel av D-vitamin som blant annet er viktig for beinbygningen og tennene dine. Kombinasjonen mosjon/fysisk aktivitet og vårsol er med andre ord helt perfekt. Rake plen, grave i jorda, plukke blåveis og hvitveis, beskjære blomster og trær, koste fortau, vaske og polere bil er aktiviteter som er godt for muskulaturen, skjelettet, nervesystemet, hormonsystemet og sinnet ditt. Våren er også en glimrende tid for å finne fram joggesko og sykkel og gi deg marka og veiene i vold. Da kan du glede deg over å bevege deg, kjenne sola varme, kjenne lukt av jord og gress, føle deg ung og “danse mot vår”:
Jeg vil danse mot vår
Kjenne hud møte hud
Være ung i et nyfødt år
Kjenne liv i min kropp
Fra en sol som står opp,
være ung jeg vil danse mot vår