Øvelse gjør mester!

For å bli bedre til noe, må du øve. Enkelt og innlysende, men er det like enkelt i praksis? 

Spesifisitet. For å kjempe om etappeseire og poengtrøye i Tour de France, har Thor Hushovd og Edvald Boason Hagen tilbakelagt utallige mil på sykkelsetet gjennom mange år. Arve Tellefsen har slitt ut mange felestrenger når han øver på sin Stradivarius, sopranen Randi Stene synger nok ikke bare i dusjen og Lionel Messi trener og leker seg med lærkula flere timer om dagen for å bli verdens beste fotballspiller. Spesifisitetsprinsippet sier noe om at organismen vår møter de kravene vi utsetter den for ved å bli bedre til å takle kravene. Ønsker du å gå fort på ski, nytter det ikke kun å gå rolige skiturer, ønsker du å lære Terje Vigen utenat, nytter det ikke å bruke tiden på å lese Donald. Du blir med andre ord god til det du trener på.

Bare 800? Hvis det er slik at vi blir gode til det vi trener på, så skulle man jo tro at treningen for en 800 – meterløper i friidrett bare bør bestå av å løpe 800 meter så fort han eller hun bare kan, at en håndballspiller bare bør spille håndball og at en maratonløper bare bør løpe maraton. Når vi vet at en toppidrettsutøver ofte trener mellom 20-30 timer pr. uke, skjønner vi at treningen ikke kun kan legges opp med full pinne i to runder rundt friidrettsbanen for 800 – meterløperen, 20 timer pr. uke i år etter år. Det hadde blitt et solid antall 800 metere, det!

Treningstid. Har du tenkt å sykle Birken i august og tiden du velger å bruke for å forberede deg er to-tre timer pr. uke, bør du bruke hoveddelen av treningstiden din til spesifikk trening, gjerne med relativt høy intensitet. Å bruke halvparten av de to-tre timene til løping eller generell styrketrening hvis målet er å sykle Birken, er lite hensiktsmessig. Bruker du mye tid på å utvikle dine ferdigheter innen en aktivitet, har du derimot mulighet til å trene på andre måter i tillegg, selv om hovedinnholdet i treningen er aktiviteten du trener for. Skøyteløperen kan trene knebøy for å øke kraften i skyvet, snowboardutøveren kan trene turnøvelser for å øke balansen og koordinasjonsevnen sin og skiløperen kan trene elghufs og stabiliseringsøvelser for mave og rygg. Det er imidlertid ingen automatikk i at for eksempel skøyteløperen gjennom å øke antall kilo i knebøy får større kraft i skyvet når han går på skøyter. Det er avhengig av om han eller hun klarer å anvende og utnytte den økte styrken i skøytebevegelsen på isen. For å oppnå det kan han eller hun trene på imitasjonsøvelser som ligner på de kravene som stilles for et kraftfullt og effektivt skyv. Skøyteløperen kan dele opp skøyteløpingen i ulike deløvelser og trene spesifikt på det som han eller hun ønsker å forbedre. Når du trener før Birken kan du en dag legge treningen til et terreng som ligner på det du vil møte for eksempel de to første milene mellom Rena og Lillehammer og en annen dag til et terreng som ligner på et flatere mellomparti. Treningen blir da spesifikk i forhold til de utfordringene som venter deg.

Variasjon. Å trene spesifikt betyr ikke at du trener ensidig og gjør det samme hver gang. Variasjon i treningen er viktig. Skal du løpe halv- eller helmaraton i september bør du trene variert med innslag av rolige turer, raskere turer og intervalløping. Det er derfor lurt å legge en treningsplan med en kombinasjon av spesifisitet og variasjon.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »