Ut av komfortsonen

Livsstilsendring krever en god dose med disiplin. Da må du av og til finne deg i å gå ut av komfortsonen.

“Nytt liv”. Du ønsker å komme i bedre form, gå ned i vekt. Målsettingen er klar. Du begynner å trene og legger om kostholdet. Formen bedres raskt og du tar av noen kilo. Så kommer kanskje en periode med feiring av mange fødselsdager, du går ut i ferie, motivasjonen til endring svinner langsomt hen, joggeskoene får stå i fred og vektpila peker ubønnhørlig på samme antall kilo som før du begynte ditt “nye liv”.

Autonomi. Jeg synes det er viktig å understreke at du er fri til å ta egne valg. Helse- og livsstilfokuset i aviser, på tv og nett er nokså massivt og gjør at mange får dårlig samvittighet for at de ikke trener nok, veier noen kilo for mye og ikke har ambisjoner om å gå lange turrenn på ski, løpe maraton eller få like store brystmuskler som Jan Thomas. Som et autonomt menneske tar du egne valg, men må også ta ansvar for konsekvensene av egne valg. Det betyr at du har et ansvar for din egen helse. Det betyr ikke at du skal ha dårlig samvittighet for at du ikke følger alle råd om trening og helse som tilbys deg av ”ekspertisen”. God helse er ikke synonymt med vaskebrettmave og å ha klart merket i Birken.

Disiplin. Har du et gjennomtenkt ønske om en livsstilsendring vil det nødvendigvis kreve noe av deg. Målsettingen blir fort til nederlag hvis den ikke følges opp av tiltak og konkret gjennomføring av tiltakene. Som tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl skrev i sin VM-spalte i adressa: “Måloppnåelsen kommer som en konsekvens av nøyaktig og optimal gjennomføring av arbeidsoppgavene”. Slik jobber de beste idrettsutøverne, og slik kan du også jobbe for å nå dine mål. For å lykkes med noe, kreves det en god dose disiplin. Det gjelder enten du vil nå dine mål innen musikk, idrett, jobb eller på andre områder i livet. Du kan ikke forvente å nå målet om bedre form og vektreduksjon hvis du samtidig skal belønne deg med muffins, øl og potetgull etter gjennomført treningsøkt. Et ønske om endring samtidig som du lager deg unnskyldninger for å være i komfortsonen er en slitsom, men nokså vanlig øvelse. “De` må da vær lov å kos sæ, sjø!”. Joda, men ikke alltid. Og i hvert fall ikke hvis målet ligger godt utenfor komfortsonen.

Ta helga tilbake. Hvis du har tatt steget fra å lete etter unnskyldninger for å forbli i komfortsonen til handling for å komme i bedre form og ta av noen kilo, så kan du gjøre følgende: Skriv ned hva du ønsker å forandre i kostholdet og det fysiske aktivitetsnivået ditt. F.eks.: spise seks måltid pr. dag inklusive mellommåltid, kutte ut potetgull og sjokolade. Ikke drikk øl, vin, brus søndag til fredag. Lov å kose seg litt fredag og lørdag. Trening: Sykle til jobb to ganger pr. uke. Gå rask tur 1 time to ganger pr. uke. Styrkeøvelser for mave, rygg, bein 20 min to ganger pr. uke. Veiing hver mandag kl. 17.00. Før aktivitetsdagbok. Involver familie og venner i ditt prosjekt. Lev disiplinert og nøysomt i ukedagene, ikke la deg friste til belønning i form av kake og søtsaker selv om lysten er der. Ta helga tilbake. Gled deg til fredag og lørdag hvor du med god samvittighet kan kose deg litt. Kjenn hvordan de konkrete endringene gir deg mestringsfølelse og økt motivasjon til å fortsette på et spor som oppleves riktig for deg. Så derfor: ut av komfortsonen og lykke til!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »