Albusmerter

Våronna resulterte i albusmerter som ikke gir seg. Gjør man vondt verre ved å fortsette med hagearbeidet?

Det du sannsynligvis har pådratt deg, er det vi kaller for en tennisalbue. For folk flest er det en smertetilstand som oppstår på grunn av helt andre aktiviteter enn tennis. Smerten skyldes en irritasjon/overbelastning av muskulaturen på utsiden av underarmen. Smerter som er lokalisert til innsiden av albuen kalles for golfalbue og forekommer sjeldnere enn tennisalbue. Håndverkere, renholdere og andre som jobber ensidig med statisk og kraftfull bruk av underarmsmusklene er mer disponert for albueplager enn andre. Uvant arbeid og aktiviteter som hagearbeid og mye jobbing foran pc`en er også vanlige årsaker til tennisalbue og golfalbue.

Albueleddets viktigste funksjon er å hjelpe oss til å posisjonere hånden slik at den kan rekke ting og for at den skal kunne nærme seg kroppen. Tenk deg å spise med to helt stive albuer. Da måtte kniv og gaffel være lange! Uansett hadde det blitt mye søl og slafsing. Kombinerte bevegelser i albue, hånd og fingre gjør at fingrene kan posisjoneres nøyaktig slik at vi kan spise, peke og kaste og altså gripe rundt et kosteskaft og en hagerive. Veldig nyttig!

Ensidig bruk av muskulaturen i underarmen, gjerne i form av statisk holding som når du raker og koster, øker behovet for blodtilførsel til muskelen. I virkeligheten minsker tilførselen av blod på grunn av at muskulaturen klemmer sammen blodårene, og det gir et underskudd på tilførsel av oksygen til muskulaturen og et surt miljø. Dette kan så gi opphav til de smertene du opplever etter ei helg med mye hagearbeid. Normalt sett vil dette gå over etter noen dager med hvile uten hagearbeid. I enkelte tilfeller kan det forekomme en liten avrivning av noen av senefibrene som fester seg mot beinet på utsiden av albuen. Da kan det forekomme lett hevelse over beinframspringet på utsiden og det er en lokalisert smerte når man tar på festet for muskulaturen. Hvile noen dager og å unngå belastning som framkaller og forsterker smertene vil i de fleste tilfeller gjøre at smertene og tilstanden går over.

Gode råd:
· Gjør noen oppvarmingsøvelser før du går i gang med arbeidet: Store sirkelbevegelser med skuldrene, bøy og strekk albuen noen ganger og gjør noen lette tøyninger av strekkemuskulaturen med strak albue og tøyning med håndflaten opp mot underarmen ved hjelp av den andre hånden.
· Ta pauser og prøv å variere kroppsbruken. Bruk beina, hold skuldrene lave og jobb rytmisk. Skift grep og fatning. Alt trenger ikke gjøres på èn dag!
· Vær i generelt god form. En godt fungerende muskulatur i skulder og skulderbue gjør at belastningen blir mindre på muskulaturen rundt albueleddet.

Hvis du får smerter/stivhet på utside albue som varer ved:
· Ta noen dager hvile til smertene/stivheten gir seg. Bruk gjerne en ispose over albuen. Gèlpose som kan brukes mange ganger får du kjøpt på apoteket. Nb! Ha et håndkle mellom ispose og huden for å unngå frostskader.
· Taping over håndledd eller nedenfor albuen kan avlaste strekkemuskulaturen.
· Finn den vonde muskelen på underarmen og prøv å massere den. Masser 10 – 15 minutter annenhver dag. Få gjerne noen i familien til å hjelpe deg med massasjen.
· Tøy muskulaturen ved å holde rundt hånden med “god” hånd slik at tommelen på “god” hånd kommer på innsida av hånden og fingrene over håndryggen. Bøy hånden på den siden du er plaget til deg og litt utover. Strak albue. Kjenn at det strekker på utsiden av albuen. Hold i om lag 30 sekunder. Gjenta 2-3 ganger. Gjøres 2-3 ganger pr. dag. Du skal kjenne det godt og det skal være litt ubehagelig.
· Tren eksentrisk styrketrening. (Hold underamen på låret eller utenfor f.eks en bordkant. Hold en vekt i hånda (kan også bruke en flaske med vann). La hånda falle kontrollert ned fra maksimalt strekt utgangsstilling. Fra bøyd posisjon fører du hånda passivt opp til utgangsposisjon med ”god” hånd. Gjøres 10-15 ganger i tre omganger. Gjerne to ganger pr. dag over noen uker.

I noen tilfeller går albuesmertene over i en kronisk fase. Omlag halvparten av de som utvikler en kronisk tilstand får spontan bedring ved å unngå belastninger som er årsak til plagene. Varer plagene over to måneder bør du kontakte din manuellterapeut/fysioterapeut for grundigere undersøkelse og behandling. God våronn i hagen!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »