Akutt vondt i ryggen!

Du skal plukke opp noe fra gulvet og så hogger det plutselig til i ryggen. Hva har skjedd og hva gjør du?

Vanlig. Selv om du føler deg ensom med din akutte ryggsmerte, så er du ikke alene om å ha det slik. 80 % av befolkningen har ryggplager èn eller flere ganger i løpet av livet. Om lag 50 % har hatt plager det siste året og 15 – 20 % opplever til enhver tid ryggplager. Ryggsmerter er den vanligste årsaken til sykmeldinger og koster Norge mellom 13 – 15 milliarder pr. år.

Akutt ryggvondt kan gi smerter lokalt i korsryggen men også stråle ut til sete, lår, legg og fot. Vi regner plagene som akutte når de har vart under tre måneder. Du blir gjerne verre ved visse bevegelser så som sidebøy/framoverbøy/bakoverbøy av ryggen og aktiviteter som for eksempel å sitte, støvsuge og vaske. Å rusle rundt og legge deg nedpå gir ofte smertelette.

Hva har skjedd? De vanligste årsakene til at du får akutt ryggvondt er smerter fra mellomvirvelskiver, leddforbindelser, muskulatur og bånd i ryggen, gjerne i et samspill mellom disse strukturene. I noen tilfeller kan det være trykk på en nerverot som gir utstrålende symptomer til beinet. Årsaken er sjelden infeksjon, blødning, kreft eller annen alvorlig sykdom. Er du under 20 eller over 55 år og får ryggsmerter for første gang, har konstante smerter som ikke avtar i hvile, føler deg i generelt dårlig form eller er usikker på hvor alvorlig dine ryggsmerter er, bør du ta kontakt med din fastlege eller manuellterapeut som kan foreta en undersøkelse av deg for å utelukke at dette er noe mer enn en “vanlig” kink i ryggen.

God prognose. Får du akutt ryggvondt er det ikke unaturlig å bli både bekymret og redd for hvordan det skal gå. Hvor alvorlig er skaden, blir jeg bra, kan jeg fortsette i jobben min? Selv
om en del får tilbakefall er prognosen god for de aller fleste. En tredjedel av de som får akutte ryggsmerter blir bra etter en uke, to tredjedeler etter to uker, 90 % etter seks uker og 95 % etter tre måneder.

Hva gjør du? Beveg deg så normalt du kan innenfor smertegrensen. Å bruke kroppen og ryggen din så normalt som mulig er viktig for å unngå å utvikle langvarige ryggplager. Sengeleie er ikke anbefalt, men kan være nødvendig helt i starten for å lindre smertene. Sykmelding er sjelden nødvendig, men tilpasning av arbeidssituasjonen din kan være fornuftig en kort periode. Fastlegen kan skrive ut ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAID) eller du kan bruke paracetamol som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Midlene bør tas fast og ikke ved behov de første dagene. Mye tyder på at dosen som tas ofte er for liten. Startdosen med paracetamol for en person på over 75 kg kan være 1.5-2.0 gram, deretter 1-1.5 gram x 3-4 de første tre dagene, etterfulgt av 1 gram x 3-4. Har du allergi mot virkestoffet i paracetamol eller akutt hepatitt, skal du ikke bruke det. Lurer du på hvilken medisin du bør ta, så tar du kontakt med din fastlege. Har du fortsatt plager etter 1-2 uker kan du ta kontakt med din fastlege eller manuellterapeut som kan undersøke deg nærmere og gi informasjon om tilstand og prognose. Manuellterapeuten kan eventuelt gi deg behandling i form av å manipulere ryggen din og gi deg tilpassede øvelser. Varme kan gi noe effekt. Andre behandlingsformer som akupunktur, massasje, sjokkbølger, laser, kognitiv terapi, ryggskole eller alternativ behandling har ikke dokumentert effekt på akutte ryggplager.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »