Det beste eller ingenting?

Das beste oder nichts? – det beste eller ingenting, skryter Mercedes Benz i sin reklame. Gjelder det for trening og fysisk aktivitet også?

Bli med. Skal du bli med og spille fotball i kveld, spurte min bror meg for noen år siden. Svaret var av det kryptiske slaget: Jeg tror jeg må vente litt. Vente på hva, undret min bror. Jo, jeg måtte vente til jeg hadde fått trent styrke i noen uker først. Jeg mener å erindre at jeg trodde denne styrketreningen skulle gi meg større kraft til å gjennomføre de fintene, dragningene og rykkene jeg i min svært selektive hukommelse engang hadde prestert på fotballbanen. Så det ble ikke noe fotballspilling, verken den kvelden eller siden. Ikke noe styrketrening heller, for så vidt. Det ble Nichts – ingenting. Om jeg angrer på det? Ja, for jeg synes det å sparke fotball var gøy, uansett om Cruyff-fintene kun eksisterte i drømmene mine.

Nyttårsforsetter. Det er årets siste dag og tid for de gode nyttårsforsetter. Slutte å røyke, slanke seg, begynne å trene, er høyt oppe på lista over endringer mange gjerne vil at det nye året skal bringe med seg. Målsettingen og ambisjonen er gjerne høy. Ord og uttrykk som: Birken, Trondheim-Oslo, Vasaloppet, Marcialonga, intervalltrening, muskelmasse og toppform uttales hyppig om enn kanskje litt utydelig når glassene heves for å ønske det nye året velkommen. Mye verre er det imidlertid å gjennomføre det man ønsker i praksis. Kanskje kan lista legges litt lavere?

Høy intensitet gir frafall. Undersøkelser viser at om lag halvparten av dem som starter med organisert trening, slutter i løpet av relativt kort tid. Det er altså kort vei fra det beste til ingenting. En viktig grunn til frafallet er for høy intensitet. Særlig i starten av en aktivitet er det viktig at du ikke legger opp til “Northug-fart” med en gang. Det kan fort gi ulyst og ubehag og føre til at du slutter.

Egen ekspert. Husk at det er du som er ekspert på din egen kropp og ditt eget liv. Det er du som vet hva du trives med, hva som motiverer deg og hva du har lyst til å gjøre. For de fleste dreier ikke fysisk aktivitet seg om økt oksygenopptak og økt muskelmasse, men gode opplevelser, glede, velvære, følelse av økt konsentrasjon og oppmerksomhet. Den svenske skøyteløperen Tomas Gustafson snakket om “känslan” når han gikk på skøyter. Han beskrev opplevelsen av å være tilstede i seg selv, rytmen i bevegelsene, å være oppslukt av nåtida og i kontakt med omgivelsene som like viktig som ei god sluttid.

Vær ærlig. Det er din egen opplevelse og dine verdier som er avgjørende for om den fysiske aktiviteten skal bli en daglig vane for deg. Å trene sammen med andre og oppleve fellesskap øker gjerne gleden og motivasjonen, enten dette er i nærmiljøet, i en klubb eller på et treningssenter. Vær ærlig med deg selv og finn hvilken fysisk aktivitet du trives best med, som er artig og som har egenverdi utover helseeffekten. Løpe, danse, svømme, stå på snowboard eller rett og slett gå en tur. Ikke alle trenger å klare merket i Birken eller løfte 100 kg i benkpress. For husk: det er mye bra fysisk aktivitet mellom det beste og ingenting! Godt Nytt År!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »