Det enkle er ofte det beste

Fysisk aktivitet gir god helsegevinst, men trenger du personlig trener eller ”kildevann fra Peru” for å ta del i den økte helsegevinsten?

Fokus på fysisk aktivitet og helse er stadig økende. Blader og aviser er fulle av spalter som denne
hvor ekspertisen forteller Allmuen hva som er fornuftig å gjøre og ikke gjøre for å bli i bedre form, få bedre helse og leve et godt liv. Den kloke ”belærer” den uvitende med mer eller mindre dokumenterte råd og veiledninger. Treningssentrene tilbyr stadig mer finurlige treningsmetoder og apparater. Strippestang var tidligere forbeholdt tvilsomme nattklubber, men skal visstnok være et glimrende treningsredskap som du med god samvittighet kan kveile deg rundt for å trene styrke og stabilitet. Personlige trenere med sprettrompe og usikker faglig bakgrunn ”coacher” deg og motiverer deg til å yte mer. Ledere i næringslivet står opp klokka fem om morgenen for å gjennomføre dagens intervalløkt. Birkebeineren på ski er kun fem måneder unna og da kan en ikke sluntre unna treninga som øker O2-opptaket, må vite!

De dokumenterte helsegevinster ved fysisk aktivitet og trening er overbevisende. Det gir større overskudd, styrker immunforsvar og bedre evne til å mestre stress, det senker blodtrykket og gir redusert risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, slag og diabetes type 2, det har en positiv effekt på muskel- og skjelettsykdommer og en positiv effekt på lettere angst og depresjon. Det tyder også på at du kan redusere risikoen for visse kreftformer, for eksempel brystkreft og tykktarmskreft, ved regelmessig mosjon.

Til deg som ikke er i form og kanskje veier for mye, til deg som ønsker å komme i gang med fysisk aktivitet men tror du først må kjøpe deg dyrt treningsutstyr, melde deg inn i et treningssenter, skaffe deg personlig trener og ha målsetting om sykle Trondheim-Oslo for å komme i gang, vil jeg si: du træng itj de`, sjø! De dokumenterte anbefalingene for økt helsegevinst er veldig enkle: 30 minutter daglig aktivitet hvor du for eksempel går en tur i pratetempo og blir litt svett. Klarer du å gjennomføre dette, er du godt i gang. Så får heller innholdet i aktiviteten endres og intensiteten økes etter hvert.

Mennesker er ulike og det er flott at mange driver med fysisk aktivitet som går utover anbefalingene som nevnt over. Autonomi betyr ”selv-lovgivning” og er et av de mest fundamentale prinsipp for frihets- og demokratitenkning i moderne vestlige samfunn. Et autonomt menneske tar egne valg, men må også ta ansvar for konsekvensene av egne valg. Det betyr at du har et ansvar for din egen helse. Det betyr ikke at du skal ha dårlig samvittighet for at du ikke følger alle råd om trening og helse som tilbys deg av ”ekspertisen”. Ikke stol for mye på aktører som står klar til å tjene penger på din usikkerhet om hva som skal til for å komme i form og få bedre helse. Ikke hør for mye på sånne som meg heller forresten, som kanskje gir deg treningsråd og anbefalinger som ikke passer for deg. Vær et selvstendig tenkende menneske. For husk: 30 minutter om dagen er nok, og: det enkle er ofte det beste!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »