Finn din motivasjon

Glede over aktiviteten selv er en forutsetning for at fysisk aktivitet og trening skal bli en del av din hverdag og livsstil.

Julaften. God mat, familieglede og avslapning for de fleste. Aviser og media lar deg få noen dager velfortjent fri fra kost – og treningsråd. Men ikke la deg lure. Snart går vi inn i et nytt år. Da hopper de treningskåte motivatorer fram fra sine midlertidige skjulesteder. Da vil Yngvar fra Nrk- Puls stå der med stram tights, lue, stor biceps, saftig seteparti, sjarmerende vestlandsdialekt og utbasunere sitt budskap om å «koma i gang», «trena er gøy» og «stao no pao». Opp og ut skal vi, enten vi vil eller ikke. Og ikke minst skal det lages treningsprogram som er tilpasset ditt og mitt behov.

Proogram. Da jeg var ung hadde vi en skøytetrener som var både ivrig og flink til å lage treningsprogram til oss som var ment å skulle ta over arven etter Hjallis og Jan Egil Storholt. Dessverre var vi ikke like flinke til å følge de treningsprogrammene vi fikk utdelt. Treneren vår var fra Frøya og uttalte ordet program med tydelig trykk på o` en og ga klart uttrykk for at vi ikke ble gode skøyteløpere hvis vi ikke fulgte det oppsatte «proogrammet» hans. Når vi møtes i dag kan vi more oss over at noen av oss enda ikke har kommet i gang med oppkjøringsprogrammet for sesongen 1978/79. Det var med andre ord et visst gap mellom det ideelle treningsprogrammet og vår indre motivasjon og gjennomføringsevne.

15 rolig, 15 hardt, 15 rolig. Som skøytetrener og manuellterapeut har jeg selv laget utallige treningsprogram til unge idrettsutøvere og pasienter, med vekslende hell. Søsteren min spurte meg for noen år siden om jeg ville lage et treningsprogram til henne, hun ønsket å komme i bedre form. En av øktene jeg foreslo var slik: 15 minutter rolig gange, ta noen lette tøyninger for bein og overkropp, 15 minutter rask gange hvor du går slik at du blir andpusten og hvor det ikke er lett å prate lange setninger, avslutt med 15 minutter rolig gange. Etter en stund syntes hun de programmene jeg laget ble veldig kjedelige, ikke minst økta med 15 minutt rolig, 15 minutt hardt og 15 minutt rolig. Det ble slutt på treningsprogrammene, men hun sluttet ikke å være fysisk aktiv. Hun er stadig i Bymarka på tur, men uten firkantede opplegg og pulsklokke. «Hvordan gjør du det nå, da?», spurte jeg. «Jeg ser på naturen, kjenner det gjør meg godt. Går for eksempel litt rolig i starten, så kan jeg gå raskt en stund og tar det gjerne med ro på slutten av turen». «Men det ligner da veldig på 15 rolig, 15 hardt, 15 rolig», sa jeg. «Nei, det gjør det absolutt ikke», svarte hun. «Nå går jeg for å være i marka og er ikke i marka kun for å gå. Jeg nyter det og trenger ikke følge et program hvor jeg må passe på puls og klokke og hvor jeg er opptatt av å få treningseffekt. Føler den kommer som en bonus av at jeg gjør noe jeg liker og er glad i».

Hellstrøm. Når tv-kokken Eyvind Hellstrøm lærer andre å lage mat er han opptatt av mer enn å følge kokeboken. «Jeg ser ikke noe lidenskap her», sa han til en som fortvilt lette i bøker og på nett for å komponere en smakfull rett. Forskningsansvarlig i Olympiatoppen Midt-Norge, Øyvind Sandbakk sier at det er kunstnertypene som vinner i idrett. De kjenner sin egen kropp, tar eierskap i sin egen utvikling og har forståelse for det helhetlige mennesket. Hva kan vi lære av budskapet til Hellstrøm og Sandbakk?

Indre motivasjon. Motivasjon defineres ofte som det som forårsaker aktivitet hos et individ, det som holder aktiviteten ved like og det som gir den mål og mening. Mange av oss vet hvor tungt det er å gå løs på en oppgave uten at motivasjonen er til stede. Har man en indre motivasjon for å gjøre et arbeid eller en oppgave er det lettere å komme i gang, man har gjerne positive tanker om det arbeidet eller det prosjektet som skal gjennomføres og viser engasjement, målrettethet og utholdenhet. Skal du holde på med en aktivitet, som for eksempel trening/fysisk aktivitet over tid, er du avhengig av en stor grad av indre motivasjon. Du kan gjerne følge en oppsatt plan og jobbe SMART (Spesifikt, Målbart, Aksjonsorientert, Realistisk og med Tidsrammer) og sørge for å gjennomføre dine planer med kvalitet, som for eksempel å komme i gang med trening og fysisk aktivitet i 2012. For at du skal fortsette med å være fysisk aktiv i måneder, år, ja, hele livet, tror jeg imidlertid du er avhengig av å oppleve den fysiske aktiviteten som en genuin kvalitet og glede i seg selv. Å glede seg over å bruke kroppen er da blitt en del av din livsstil. Derfor kan du bruke jula til å finne ut om du ønsker å vedlikeholde eller øke ditt fysiske aktivitetsnivå, hvilke aktivitetsformer du har lyst til å holde på med og hva som motiverer og gleder deg. Ønsker du å gå tur, svømme, gå på ski, klatre i fjell, trene med andre på treningsstudio eller vil du i 2012 begynne å sykle til jobben? Finn din egen vei, finn din lidenskap. Som forfatteren Stein Mehren skriver: Levende er bare den som har en lidenskap eller en lidelse som er større enn ham selv.
God jul!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »