Gå deg i bedre form

Julens kakeoppskrifter i aviser, magasiner og på nett er byttet ut med mosjons- og treningsråd. Hva med å gå deg i bedre form?Hva vil du? Før du innhentes av januarmørkets dårlig samvittighet over noen ekstra kilo og opplevelse av dårlig form og melder deg inn i et treningssenter eller kjøper flere par ski for å finne storformen i skiløypa, kan det være lurt å stoppe opp og tenke over hva du egentlig vil med din fysiske aktivitet. Fysisk aktivitet er all bevegelse som skapes av skjelettmuskulatur og som resulterer i forbruk av energi. Fysisk trening er den delen av fysisk aktivitet som er planlagt og strukturert og som har til formål å forbedre eller opprettholde en viss fysisk funksjon. Er du skiløper og ønsker å sette personlig rekord i vinterens turrenn, så trener du systematisk for å forbedre din kapasitet, utholdenhet, styrke og teknikk. Har du gjennomført en hjerteoperasjon eller du veier 140 kg og har utviklet diabetes, er det nyttig og viktig å drive fysisk trening med vekt på å øke din fysiske kapasitet på samme måte som idrettsutøveren. Hvis du ikke er syk, men ønsker å forebygge sykdom og dermed få økt helsegevinst, er det ofte nok å øke ditt generelle fysiske aktivitetsnivå. Samtidig vet vi at intensiteten i den fysiske aktiviteten har betydningen for effekten. Det betyr ikke at du må løpe harde intervaller og trene med tunge vekter for å oppnå en helseeffekt. Er formen din elendig, ja, så skal du vite at størst helsegevinst oppnås blant dem som er i dårligst fysisk form.

Prioritering. Å sette av tid til fysisk aktivitet og trening er for de fleste en god investering i egen helse. For noen har treningen førsteprioritet i livet ut fra mottoet om at «en dag uten trening er en dag uten mening». Andre vil, bevisst eller ubevisst, ikke sette av like mye tid til å trene. Det er du som velger og prioriterer og som er «konge i ditt eget liv». Selv om du ikke ønsker å trene systematisk hver dag eller har ambisjoner om å slå Bjørgen eller Northug eller vinne over kollegaen din på sykkel eller ski, kan du ha mye nytte og glede av fysisk aktivitet allikevel. Treningstilbudene er mange og det er lett å bli forvirret. Skal jeg trene som de som skal gå ned to buksestørrelser i Nrk PULS eller hive meg på noen av de mange tilbudene på treningssentrene? Skøytetreneren Hans Trygve Kristiansen, mannen som blant annet var trener for Johann Olav Koss under OL i 1994, sa at det ikke var noe problem å gjøre det som var enkelt i treningsarbeidet for komplisert. Har du et nyttårsønske om å bli i bedre form i 2012 og vil gjøre det enkelt, er derfor mitt forslag å benytte seg av kanskje den enkleste mosjonsformen av alle: å gå.

Bedre form, ned i vekt. Har du tidligere vært lite fysisk aktiv og starter med å gå en daglig rask spasertur på 30 minutter, gjerne delt opp i bolker på for eksempel 3×10 minutter, vil du komme i bedre form og få en positiv helseeffekt. Ja, bare 10 minutter daglig vil være til god hjelp. Veier du 80-90 kilo og går raskt en halvtime, vil du forbrenne 175-200 kalorier. Under forutsetning av at du ikke «feirer» denne gåturen med muffins og kaker, men opprettholder ditt normale kaloriinntak, vil du kunne forvente å gå ned opp til ti kilo på et år. Å gå krever lite planlegging og er lett tilgjengelig. Du kan gå hele eller deler av veien til jobb, du kan gå i trapper, gå til butikken, gå i marka, trille med vogn. Ja, det er bare å sette den ene foten foran den andre og gå i gang! God gåtur!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »