Hvor hardt skal du trene?

Langkjøring, terskeltrening, anaerob trening og maks hjertefrekvens. Joda, det er lett å bli forvirret for en stakkars mosjonist som har funnet frem joggeskoene eller pusset støvet av den gamle raceren.

Å ha riktig intensitet på treningen er viktig for en idrettsutøver for å kunne prestere optimalt. Selv om utøveren trener mye er det ikke slik at han/hun bestandig trener hardt. Jeg har hørt trenere på relativt høyt nivå likestille det å trene med god kvalitet med å trene med høy puls og høy intensitet. Trening med god kvalitet vil si at du gjennomfører treningen som du har planlagt ut fra det du ønsker å oppnå med treningsøkta. Treningsbelastningen vil variere med hvor lenge du trener, hvor ofte du trener og med hvor høy intensitet du trener.

Hjertefrekvensen er et enkelt uttrykk for å måle intensiteten i treningen. En måte å regne ut din maksimale hjertefrekvens er å ta 220 slag pr. minutt minus alder. Det betyr at du som 40-åring kan forvente å ha en maksimal hjertefrekvens på 180. Sannsynligvis går den ikke så raskt ned, men heller med ett slag på 3-5 år. For deg som trener en del kan det være lurt å vite hva din maksimale hjertefrekvens er. Det vil gjøre det lettere å vite hvor hardt du belaster hjertet under trening, og dermed hvilken effekt du kan forvente av treningen din. For å måle maksimal hjertefrekvens kan du teste deg til total utmattelse, aller helst ved løping i motbakke der du er utslitt i løpet av ca. 3 minutter. For deg som er utrent, for eldre og folk med hjerteproblemer etc. anbefaler jeg ikke å ta en slik test da den kan bli en for stor belastning for hjerte- og kretsløp. Er du usikker på om du kan gjennomføre en slik test, så rådfører du deg med din fastlege før du gyver løs på bakken opp til toppen av Steinberget for å måle makspulsen! Du bør også være klar over at makspulsen din er ulik alt etter om du løper, sykler, svømmer, går på ski osv.

For yngre utøvere og de fleste mosjonister er det fornuftig å dele treningen inn rolig, middels og hard trening. Den rolige treningen går stort sett i pratetempo og skal ikke være hardere enn at du kan holde på en stund, fra 30 min og oppover. Middels hard trening kjenner du på både puls og pust, men du skal ikke bli direkte sur og stiv i muskulaturen. Her kan du for eksempel løpe/sykle lengre intervaller og moderate langturer. Hard trening er trening hvor du kjenner det både på puls, pust og i muskulaturen. Det er trening over ”syregrensen”. Kortere og mer intense intervaller, slik som 4×4 trening med 4 min relativ høyintensiv aktivitet og 3min roligere aktivitet mellom hvert intervall, er eksempel på slik trening. Hvor ofte du skal trene lett, middels og hardt avhenger av mange faktorer som din nåværende form, hvilket mål du har med treningen osv. Det er viktig å ikke øke aktivitetsnivået for raskt og for mye slik at du tilpasser deg treningen på en god måte og unngår å få belastningsskader. Tiden du har til rådighet for trening vil også avgjøre hvor hardt du kan trene. Har du anledning og lyst til å jogge/løpe tre ganger i uka, kan du gjerne la to av dagene være hard trening i form av 4×4 – intervaller. Det gir god treningseffekt på liten tid. Trener du 7 økter i uka og planlegger å sykle Birken i august, kan ikke alle treningsøktene være like harde. Treningsbelastningen øker du ved først å øke antall økter, deretter varigheten på øktene og så antall økter med intensiv trening.

For de virkelig ivrige mosjonistene som benytter pulsklokke i treningen følger her en oversikt over de fem intensitetssonene for utholdenhetstrening som Olympiatoppen bruker. % av hjertefrekvens er veiledende, blant annet vet du ikke helt sikkert ved hvilken puls du får den såkalte melkesyra. Trener du vanligvis løping vil du sannsynligvis bli stiv ved en lavere % av maks hjertefrekvens hvis du sykler eller går på rulleskøyter enn når du løper.

Sone1: 60-72.5 % av maks hjertefrekvens. Rolig langkjøring, oppvarming, restitusjonstrening osv. Lav intensitet og relativt liten treningsbelastning (intensitet x tid).

Sone2: 72.5-82.5 % av maks hjertefrekvens. Litt kortere og hardere langkjøring. Sykkeltur som er over ”kosetur”. Krever lengre restitusjonstid enn sone 1. Løpetur med rundt 160 i puls hvis du har 200 som maks. puls.

Sone3: 82.5-87.5 % av maks hjertefrekvens. Høy treningsbelastning fordi du holder en relativt høy intensitet over lang tid. En tommelfingerregel for sone 3 er at den farten du holder, på for eksempel sykkel, kan du holde i 30min. til en og en halv time. Lange drag og korte pauser. Dette er trening like under syregrensen. God trening for å utvikle din kapasitet og for å kunne tåle trening i sone 4 og 5.

Sone4: 87.5-92.5 % av maksimal hjertefrekvens. Opp mot syregrensen og litt over. Det betyr at du ikke kan holde på så lenge med denne intensiteten, om lag 30-60 min. Hardere intervalldrag enn i sone 3. Utvikler ditt maksimale oksygenopptak.

Sone5: 92.5-97% av maks hjertefrekvens. Over syregrensen. Korte drag på 2 til 5 min med lange pauser eller kontinuerlig 20-40 min. Det tar nokså lang tid for å ta seg igjen etter ei slik økt før du kan gjøre en liknende belastning (24-36 timer). Gir toppform. Utvikler ditt maksimale oksygenopptak

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »