Hvorfor blir du skadet?

Du er kommet godt i gang med treningen og formen er på vei oppover. Plutselig eller gradvis får du vondt i hofta, kneet eller ankelen. Skadet! Veldig ergerlig! Hva skjer egentlig når du får en slik skade?

Helsegevinst. Å være i bevegelse er viktig for at du skal holde deg frisk og ha god helse. Vi vet at fysisk inaktivitet er en viktig risikofaktor for alvorlig sykdom, like viktig som røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterolnivå og overvekt. Helsegevinsten er størst for dem som i utgangspunktet er i dårligst fysisk form. Selv om den netto helsegevinsten er positiv vet vi at fysisk aktivitet på jobb, i idrett, lek eller friluftsliv dessverre kan ha sine bivirkninger, og da gjerne i form av skader. Skadene i forbindelse med fysisk aktivitet kan deles inn i akutte skader og belastningsskader.

Akutte skader er skader som oppstår plutselig av en klar årsak. Eksempel på dette kan være beinbrudd når du spiller fotball eller en strekk på baksiden av låret når du skal løpe raskt etter bussen. Noen ganger kan du få vondt akutt, men skaden kan være resultat av en prosess som har vart en stund. Eksempel på dette kan være et tretthetsbrudd i foten som du registrerer under en bestemt løpetur i marka, men hvor årsaken til tretthetsbruddet skyldes i en svekkelse av beinet over tid. Da er skaden din å regne som en belastningsskade.

Belastningsskader oppstår når ulike vev i kroppen utsettes for belastning over tid. Normalt sett vil kroppen reparere de små skadene som vevet utsettes for under fysisk aktivitet og du vil ikke merke noen symptomer i form av smerter. Hvis reparasjonsevnen i muskler, ledd, brusk, sener eller ligamenter overstiges vil du etter hvert kunne kjenne ubehag og smerter og du har fått en belastningsskade. Du kan ha skade i det vi kaller for bløtvevet (muskler, sener, ligamenter, brusk) eller i skjelettet (brudd).

Tilpasning. Prinsippet for all trening er at kroppen reagerer på en viss belastning ved å tilpasse seg den belastningen du utsetter den for. Har du ikke løpt på noen år, vil kroppen din forsøke å tilpasse seg belastningen ved at muskulaturen blir sterkere og mer utholdende. På samme måte tilpasses og styrkes beinvev, sener, ligamenter og brusk. Vevene blir sterkere og du tåler mer. Hvis du raskt går fra ingen til fire-fem løpeturer pr uke, kan det være at du belaster kroppen så hardt at kroppen ikke evner å tilpasse seg den nye belastningen. Isteden for en ytterligere styrking av kroppens vev og bedre form, får du svekkelse av vevet med smerter og ubehag som gjør at du må ta en ufrivillig stopp i treningen.

For mye, for ofte, for fort. I tillegg til faktorer som utstyr (f.eks. skotøy), underlag, klima, medisinbruk og helsetilstand er årsaken til overbelastning gjerne at du øker treningsbelastningen for raskt og har for lite hvile mellom treningsøktene. Det kan være at du trener lengre, oftere eller med høyere intensitet enn vanlig eller gjerne en kombinasjon av dette. Hvis du ikke har trent eller vært i særlig fysisk aktivitet på en stund er det fornuftig å starte med en gradvis økning av ditt fysiske aktivitetsnivå. I starten kan aktivitet et par ganger i uken være nok. Etterhvert økes antall ganger du er i aktivitet og til slutt intensiteten.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »