Klar, ferdig – OL

14 dager med sendinger fra Vancouver i ”alle kanalar” . Toppidrett på godt og vondt. Og: det er lov å røre seg, også under OL.

De ”store” skøyteløperne var min barndoms helter. Jeg husker enda med glede da helten over alle helter, Fred Anton Maier, vant gull på 5000 meter i OL i Grenoble i 1968. Noen dager etter var gleden snudd til stor fortvilelse. Tidlig på morgenen, før jeg gikk på skolen, hadde lange og elegante Maier gått en meget god 10 000 meter. Alle regnet med at gullet var hans. I det lange frikvarteret fulgte vi sterkt konsentrert med på radiooverføringene fra OL. Lyttet. Spiste ikke. Pustet bare forsiktig. Og det utrolige skjedde: svenske Johnny Høglin frarøvet ”min” Maier gullet på 10 000 meter. Den dagen tuslet en krumbøyd 9-åring hjem med store mavesmerter – kroppslig og følelsesmessig helt utslått. Var det mulig? Slått av Johnny Høglin? I samtaler med likesinnede skøytenostalgikere er dette et sentralt tema den dag i dag. Fortsatt ingen svar, bare undring.

Idrettsutøvere som gjør det umulige mulig, det mulige enkelt og det enkle elegant, vil alltid fascinere oss. De gode utøverne, heltene, har gjennom historien vært viktige for vår nasjonale stolthet og identitet. Det sies at skøytekongen Oscar Mathisen var mer populær enn Kong Håkon. I en humoristisk avisillustrasjon fra 1920 med tema kongeparets knappe apanasje, sier dronning Maud til sin mann: ”Og havde du enda været Skøitekonge!” Hvis Petter Northug og Marit Bjørgen vinner OL-gull i Vancouver vil det være flere enn deres nærmeste familie som føler glede og nasjonal stolthet og får klump i halsen når flagget heises til ”Ja, vi elsker”. Diktet ”Kupper`n skrid i Squaw Valley” av Olav H. Hauge beskriver etter min mening på en stille og vàr måte spenningen man kan kjenne på når det virkelig ”drar seg til”:

Men no skrid Kuppern i Squaw Valley!
Eg har ikkje tenkt å gå nokon 10 000 m.
men ordi fær ein djervare sving,
og ho mor grip fastare um staven

Toppidrett skaper begeistring og entusiasme og gir mange av oss lyst til selv å drive fysisk aktivitet. Den tradisjonelle oppfatningen er at toppidrett inspirerer massene og dermed gir et indirekte bidrag til å fremme fysisk aktivitet og trening og dermed en bedre folkehelse. Barn og unge trekkes til idrettsbanene av eliten og sørger for en bredde som gjør det mulig å skape nye toppidrettsutøvere. Vi kan utvilsomt lære mye av toppidretten. For å nå sitt mål vet toppidrettsutøveren at målsettingen får konsekvenser for hva han/hun må gjøre for å nå målet. Spise og drikke riktig, sove mye, trene når solen skinner og vennene ligger på stranden osv. Legger du til et sett med verdier, normer og holdninger sammen med kvalitet i gjennomføringen av det som er planlagt av trening og andre tiltak har du hovedingrediensene i den norske modellen for en idrettsutøver på vei mot sitt mål om topp resultater. Stein på stein i et solid byggverk. ”Hemmeligheten ved suksess er hardt arbeid. Det er derfor det er en hemmelighet for de aller fleste”, sa Mark Twain. Gullmedaljevinnerne i Vancouver har skjønt det for lenge siden.

Selv om topp idrettsprestasjoner inspirerer mange, både til å drive fysisk egenaktivitet og til å etterleve kravet til fokus og konsentrasjon som ligger til grunn for gode resultater, er virkeligheten mer nyansert. Dagens internasjonale konkurranseidrett presser prestasjonsgrenser og helseforståelse i en grad som burde mane til ettertanke. Dopingmisbruk, kampfiksing, pengejag, usunne kroppsidealer, spiseforstyrrelser og sextrakassering er bare noen eksempler på en toppidrett som ikke lever opp til grunnverdier som fellesskap, glede, helse og ærlighet. Norsk toppidrett har, med få unntak, et forbilledlig syn på doping. Brudd på andre verdier ser vi imidlertid relativt ofte. Skal toppidretten ha troverdighet og være noe mer enn ren underholdning må den stå for noe, ha en ”attityd” som Rosenborgtrener Erik Hamren sier. Derfor tror jeg mange reagerer negativt når vår fremste skøyteløper, Håvard Bøkko, ut fra det som er skrevet og sagt i media, bagatelliserer sextrakassering mot en av sine kolleger på skøytelandslaget og fortsatt knytter seg tett opp til treneren som stod for trakasseringen. Hvilket signal gir han til unge utøvere som ønsker å bli like gode som ham? Hvilket omdømme gir dette skøytesporten og toppidretten? Er en OL-medalje mer verdt enn idrettens verdigrunnlag?

I dag er det 5000 meter i Vancouver. Det er nøyaktig 34 år siden Falkenløperen Jan Egil Storholt, på sin 27-årsdag, vant gull på 1500 meter under OL i Innsbruck. Et stort øyeblikk i norsk og trøndersk idrettshistorie. Mange små ”Storholter” ble den dagen motivert til videre skøyteaktivitet. Jeg håper det fortsatt vil være slik at idretten etterlever sine egne grunnverdier slik at du og jeg kan la oss begeistre over store prestasjoner og selv få lyst til å drive med fysisk aktivitet. Hvis du synes det blir en lovlig stor dose med idrett i de to kommende ukene, og i overkant mange intervjuer og kommentarer om hvorvidt Petter Northug tar fem eller seks gull, ja, så er det lov å ta seg en pause fra godstolen. Ute er det frisk luft, godt med snø og store muligheter for et aldri så lite ”Barneskirenn”. God fornøyelse!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »