Du er kommet godt i gang med løpingen, men på de siste turene har du kjent smerter i kneet etter å ha løpt en stund. Kanskje har du pådratt deg såkalt “runner`s knee” – løperkne?
Tractus iliotibialis. Fra setemuskulaturen til utsiden av låret og ned mot kneet har du et kraftig senedrag som kalles for tractus iliotibialis. Ved stor belastning i form av for eksempel ensidig og mye løping kan dette senedraget bli ømt og du kan få smerter. Plagen er heller ikke ukjent hos de som sykler mye. Mange kan få slike plager når de går lange fjellturer. Andre husker kanskje at de fikk smerter på utsiden av kneet når de gikk utmarsjer i militæret med tunge militærstøvler, spesielt ved gange nedover bakke. Overvekt kan være en medvirkende årsak. Tractus iliotibialis kan bli irritert ved gjentatte strekk i senedraget og ved stadig friksjon der den glipper fram og tilbake over beinframspringet på nedre del av låret. Ofte ligger det en slimpose mellom senen og beinet, og denne kan også bli betent og irritert.
Hva kjenner du? Ofte kjenner du smerter under eller etter aktiviteter som løping, lange gåturer og sykling. Smerten kommer sjelden akutt, som oftest gradvis og snikende. Smertene kjenner du vanligvis i nedre del av lårets utside og på utsiden av kneet ved lårets beinframspring. Det kan være vondt å gå i trapp, spesielt nedover og vondt når du setter deg på huk. Av og til kan det være knitring og “potetmelfølelse”. Du kjenner kanskje mindre av smertene etter oppvarming og under aktivitet, men kan kjenne økende smerter om morgenen etter trening. Av og til kommer smertene etter en stunds gange/løping/sykling/hopping og det er svært smertefullt å fortsette.
Hva gjør du? Får du akutt smerte på utsiden av kneet og mistenker at du har fått et løperkne, bør du ta hvile fra aktiviteten som forårsaket smertene. For å stille rett diagnose kan det være fornuftig å ta kontakt med din manuellterapeut/fysioterapeut eller fastlege. Manuellterapeut eller fastlege kan rekvirere røntgenologisk utredning for å utelukke andre tilstander. Fastlegen kan gi deg behandling i form av betennelsesdempende medikamenter eller kortisoninjeksjon. Manuellterapeut/fysioterapeut kan gi deg råd om treningsavlastning/hvile, alternativ trening og behandling i form av massasje og tøyninger av omtalte tractus iliotibialis og sete- og lårmuskulatur. Trykkbølgebehandling og laser kan ha effekt. Styrketrening og stabilitetstrening av lår, sete og rygg/mavemuskulatur kan hjelpe til å forebygge at du får plagen igjen. Det kan i noen tilfeller være aktuelt med tilpasning av såler. Prognosen for løperkne er god selv om noen som har hatt smerter mer enn seks måneder må opereres. Operasjon er vellykket i over 80 % av tilfellene.
Tøyningsøvelse. Å tøye lår- og setemuskulatur er fornuftig for å forebygge og behandle løperkne. Tøyning for senedraget på utsiden av låret kan du gjøre slik: Stå med høyre ben i kryss bak det venstre og len venstre hånd mot en vegg (føttene skal stå ganske tett inntil hverandre). Len deg over mot venstre ben og skyv høyre hofte ut mot høyre. Høyre fot skal stå støtt og være utstrakt mens du nå bøyer i venstre kne. Du skal kjenne strekken i høyre hofte og nedover på utsiden av høyre ben. Det er fint å ta denne strekken i form av lette tøyninger før du går i gang med dagens løpetur/sykkeltur og også etter trening når du er varm.