Løperkne

Du er kommet godt i gang med løpingen, men på de siste turene har du kjent smerter i kneet etter å ha løpt en stund. Kanskje har du pådratt deg såkalt “runner`s knee” – løperkne?

Tractus iliotibialis.  Fra setemuskulaturen til utsiden av låret og ned mot kneet har du et kraftig senedrag som kalles for tractus iliotibialis. Ved stor belastning i form av for eksempel ensidig og mye løping kan dette senedraget bli ømt og du kan få smerter. Plagen er heller ikke ukjent hos de som sykler mye. Mange kan få slike plager når de går lange fjellturer. Andre husker kanskje at de fikk smerter på utsiden av kneet når de gikk utmarsjer i militæret med tunge militærstøvler, spesielt ved gange nedover bakke. Overvekt kan være en medvirkende årsak. Tractus iliotibialis kan bli irritert ved gjentatte strekk i senedraget og ved stadig friksjon der den glipper fram og tilbake over beinframspringet på nedre del av låret. Ofte ligger det en slimpose mellom senen og beinet, og denne kan også bli betent og irritert.

Hva kjenner du? Ofte kjenner du smerter under eller etter aktiviteter som løping, lange gåturer og sykling. Smerten kommer sjelden akutt, som oftest gradvis og snikende. Smertene kjenner du vanligvis i nedre del av lårets utside og på utsiden av kneet ved lårets beinframspring. Det kan være vondt å gå i trapp, spesielt nedover og vondt når du setter deg på huk. Av og til kan det være knitring og “potetmelfølelse”. Du kjenner kanskje mindre av smertene etter oppvarming og under aktivitet, men kan kjenne økende smerter om morgenen etter trening. Av og til kommer smertene etter en stunds gange/løping/sykling/hopping og det er svært smertefullt å fortsette.

Hva gjør du? Får du akutt smerte på utsiden av kneet og mistenker at du har fått et løperkne, bør du ta hvile fra aktiviteten som forårsaket smertene. For å stille rett diagnose kan det være fornuftig å ta kontakt med din manuellterapeut/fysioterapeut eller fastlege. Manuellterapeut eller fastlege kan rekvirere røntgenologisk utredning for å utelukke andre tilstander. Fastlegen kan gi deg behandling i form av betennelsesdempende medikamenter eller kortisoninjeksjon. Manuellterapeut/fysioterapeut kan gi deg råd om treningsavlastning/hvile, alternativ trening og behandling i form av massasje og tøyninger av omtalte tractus iliotibialis og sete- og lårmuskulatur. Trykkbølgebehandling og laser kan ha effekt. Styrketrening og stabilitetstrening av lår, sete og rygg/mavemuskulatur kan hjelpe til å forebygge at du får plagen igjen. Det kan i noen tilfeller være aktuelt med tilpasning av såler. Prognosen for løperkne er god selv om noen som har hatt smerter mer enn seks måneder må opereres. Operasjon er vellykket i over 80 % av tilfellene.

Tøyningsøvelse. Å tøye lår- og setemuskulatur er fornuftig for å forebygge og behandle løperkne. Tøyning for senedraget på utsiden av låret kan du gjøre slik: Stå med høyre ben i kryss bak det venstre og len venstre hånd mot en vegg (føttene skal stå ganske tett inntil hverandre). Len deg over mot venstre ben og skyv høyre hofte ut mot høyre. Høyre fot skal stå støtt og være utstrakt mens du nå bøyer i venstre kne. Du skal kjenne strekken i høyre hofte og nedover på utsiden av høyre ben. Det er fint å ta denne strekken i form av lette tøyninger før du går i gang med dagens løpetur/sykkeltur og også etter trening når du er varm.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »