Når skal du ikke trene?

At trening og fysisk aktivitet er helsefremmende og kan forebygge sykdom er godt dokumentert. Det finnes allikevel situasjoner hvor det er fornuftig å ikke trene og hvor det faktisk kan være direkte helseskadelig å fortsette med fysisk aktivitet.

Han ville så gjerne gjennomføre Den Store Styrkeprøven Trondheim-Oslo, mannen som ble tatt hånd om av ambulansepersonell i ei veigrøft ved Minnesund. Han hadde trosset uregelmessig hjerterytme og hjerteflimmer siden Dovre! Heldigvis gikk det bra med ham, men særlig god egenomsorg kan man vel knapt si at han utviste.

Selv om man har sykdommer som KOLS, leddsykdommer og hjertesykdommer er det ingen grunn til at man ikke skal bruke kroppen sin aktivt. Det er heller tvert om. Riktig trening har god effekt også ved slike tilstander. Har du en akutt infeksjonssykdom, i form av for eksempel en mave-tarminfeksjon, bør du imidlertid unngå trening som belaster hjertet og kan føre til spredning av mikroorganismer og forverre sykdomsforløpet. Har du feber over 38 eller hvis kroppstemperaturen i hvile er steget med mer enn en halv grad eller hvilepulsen er steget med mer enn 10 slag kombinert med smerter i muskulatur, diffuse leddsmerter eller hodepine, bør du ikke trene/drive med fysisk aktivitet/trening. Når feberen har gitt seg kan du trene igjen. Det vil da være fornuftig å ikke starte for tidlig og for hardt med treningen. Ved lettere forkjølelse uten feber og uten hoste og brystsmerter er det ikke noe i veien for at du kan trene.

Faresignaler under trening. Man bør være oppmerksom på symptomer under trening som kan være tegn på alvorlige lidelser fra hjerte, lunge eller sentralnervesystemet. Hvis noen av disse symptomene forekommer, bør treningen stoppes umiddelbart og personen få tilsyn av lege: sterk åndenød, kraftig
svimmelhet, trykk eller smerte i brystet, uregelmessig hjerterytme, kraftige smerter av ulik art, opplevelse av følelsesløshet, følelse av at man mister balansen eller kontrollen på bevegelsene, kvalme eller oppkast, opplevelse av forvirring eller desorientering og uklart syn.

Ved hjerteproblemer som medfødt hjertelidelse, pacemaker, gjennomgått hjerteoperasjon osv bør du være ekstra oppmerksom før du setter i gang med trening. Kanskje får du beskjed av lege om å trene under ledelse av kvalifisert trener/helsepersonell som kan være oppmerksom på symptomer som nevnt over og som kan tilrettelegge og tilpasse treningen ut fra din tilstand. Er du usikker på om du kan trene fordi du for eksempel går på blodtrykksmedisin, er diabetiker eller av andre årsaker, tar du kontakt med din fastlege.

Idrettsutøvere og ivrige mosjonister kan av og til utsette seg for feiltrening/overtrening. Det fører gjerne til at man presterer dårligere. Ofte tolkes dette slik at man øker treningsmengden og står på videre, mens det fornuftige hadde vært å kutte ut trening en periode, hvilt og restituert seg og etter hvert bygd seg gradvis opp igjen. Ved all fysisk aktivitet er det en sjanse for å pådra seg skader, spesielt hvis du trener mye eller øker treningsbelastningen raskt. Ønsker du råd om forebygging av skader og når og hvordan du skal trene, eventuelt ikke trene når du har en skade, så tar du kontakt med din fysioterapeut/manuellterapeut med kompetanse på dette området.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »