Nettmøte

1. Kosthold og livsstil. Håkon Hattrem.

Treningsnivået ditt avhenger av hva du ønsker å oppå, hvilket mål du har med treningen din. Vil du bli veldig god i idrett, kreves det trening stort sett hver dag. For å holde deg i form og for god helse virker det som du har et fornuftig aktivitetsnivå. Du er i vekst og vil sikkert legge på deg etter hvert. Helst i form av økt muskelmasse. For å øke muskelmassen er styrketrening fornuftig. Før du er ferdig utvokst, kan du i hovedsak benytte din egen kropp som vekt. Mave- ryggøvelser, armhevinger, push-ups, spensthopp, enfots-knebøy og frivendinger er eksempler på gode øvelser hvor du bruker din egen kropp som vekt. For å bygge muskelmasse er du avhengig av å få i deg nok protein. Du spiser en del kokt skinke, makrell, laks/ørret, kylling som er proteinrik mat og det virker fornuftig. Spørsmål om kosthold vil ellers besvares på neste nettmøte i ukeadressa av ernæringsfysiolog Tove Drilen.

2. Kosthold, trening og vekttap. Synøve Olsen

Hei! Du skriver ikke hvor ofte du trener. Generelt er det viktig å ikke starte for brått og hardt etter en inaktiv periode, som du tydeligvis har hatt. Da kan det raskt bli ”opp som en hjort og ned som en lort”. Gradvis opptrapping er derfor å foretrekke. Variasjon i treningsform og intensitet er også fornuftig. Da blir du ikke så fort lei, treninga blir mer lysbetont og du belaster kroppen allsidig. Du kan kanskje ta styrketreninga før kondisjonstreninga i samme økt. Styrke trening krever stor konsentrasjon for å ha best mulig effekt og du er gjerne mer konsentrert når du er uthvilt. Lykke til!

3. ”Hei, har bare et spørsmål” Anders O. A

Hei! Ja, det er nok mange som setter seg mål om store bragder og kan bli ”karravollin” når alkoholen bruser i blodet. Generelt vil jeg si at alkohol og trening overhodet ikke passer sammen. Muskulaturen din har nok ikke vondt av noen push-ups i påvirket tilstand, men fysisk aktivitet og trening ville jeg ha lagt til dager hvor alkohol ikke er med.

4. Skal jeg trene. To prolapser i ryggen.

Mange av oss går rundt med prolapser i ryggen som ikke gir oss smerter eller ubehag. Stort sett skal man opprettholde så normal aktivitet som mulig når man har ryggproblemer, også i de tilfellene der det er snakk om at prolapsen trykker på nerverot. (isjias) Variasjon i stilling i form av å gå og å legge seg nedpå kan være fornuftig en kort periode. For råd ang. opptrening av rygg og trening av stabiliserende rygg- og mavemuskulatur, foreslår jeg at du tar kontakt med en fysioterapeut/manuellterapeut for råd og veiledning.

5. Styrketrening og slanking. Jan Petter Olsvik

Hei! Det er riktig at styrketrening av store muskelgrupper er en effektiv treningsform når du ønsker å gå ned i vekt. Mens kondisjonstrening gir økt energiforbruk under aktivitet vil styrketrening kunne gi en tilleggseffekt ved at den økte muskelmassen som styrketreningen gir, fører til høyere hvilestoffskifte. Du forbrenner altså flere kalorier, også når du ikke trener. Det betyr ikke at bare skal ligge på sofaen mellom treningene. Husk at ”smugmosjon” i form av å gå trapper, stå i stedet for å sitte, le mye, bidrar til et ikke ubetydelig energiforbruk i løpet av dagen.

6. Variasjon. Hekta på spinning. Ingrid Dahl

Hei! Jeg tror absolutt ikke det gjør noe at du er hekta på spinning en periode. Trives du med det, er det vel helt ok? Har du som mål å løpe maraton til sommeren, er kanskje spinning ikke den beste
treningsformen. Variasjon kan ellers være fornuftig for å opprettholde motivasjon og for å belaste kroppen allsidig, men som sagt er det viktig at du trives med det du holder på med. Trening skal være gøy! Det hjelper jo lite å drive med forskjellige aktiviteter når du starter opp treninga i januar, hvis du blir lei og kutter ut etter tre uker, og venter til neste januar før du starter opp igjen.

7. Har ambisjoner om å gå mye ned i vekt i løpet av året, vil det gi noen merkbar effekt på vekta med en halvtime på ergometersykkel 3 ganger i uka? Miss Piggy

Hei Miss Piggy! Nå vet jeg ikke hva du veier, men hvis målet er å gå betydelig ned i vekt i løpet av året, vil nok en halvtime på ergometersykkel tre ganger i uka være i minste laget. Ønsker du å gå ned i vekt må energiforbruket ditt være større enn energiinntaket. Trener du 30 minutter med høy puls vil energiforbruket ditt være større enn 30 min. med rolig sykling. Trener du øktene dine på sykkel med relativt høy intensitet hvor du synes det ikke er helt komfortabelt å prate og i tillegg går/sykler daglig 30-60 minutter, trener styrke to ganger i uken samt har et sunt kosthold har du større sjanse for å innfri dine egne ambisjoner. Lykke til!

8. Jeg sliter med «vondt i ryggen» Det gjør at jeg ikke får rørt meg slik jeg skulle ønske. Finnes det noen enkle øvelser for å gjøre ryggen mykere. Problemet er at jeg er veldig stiv i ryggen og da gjør det vondt med dagligdagse gjøremål. Knut Nilsen

Generelt er det viktig å oppretholde normal aktivitet når du har vondt i ryggen. Ut fra det du skriver er det vanskelig å gi noen råd om øvelser. Til det vet jeg for lite om din rygg, for lite om deg. Jeg anbefaler at du tar kontakt med en manuelleterapeut som kan undersøke ryggen din nærmere og han/hun kan gi deg egnede øvelser og eventuelt behandling ut fra den kliniske undersøkelsen.

9. Hei, jeg trener ganske mye igjen etter en skade. Jeg er redd for å bli overtrent, da jeg har ganske stor kapasitet og høyt VO2max (testet det nylig). Har du noen tips til hva jeg kan gjøre regelmessig for å måle om jeg skulle være overtrent? Som f.eks. å sjekke morgenpulsen én gang hver uke? (Den skal vel da undersøkes 10 min etter jeg har våknet, men likevel ligget stille?) Skaden er det ingen fare

for. Jeg varierer fint mellom pulssonene fra økt til økt, og øvelser som sykling, jogging, rask gange, svømming og ski (om vinteren). Thomas Eilertsen

Hei Thomas!
Det er fint at du varierer treningsformer og treningsintensiteten. Det gjør at sjansen for overtrening/feiltrening reduseres. Generelt er det viktig å ikke starte for brått og hardt etter en inaktiv periode, som etter en skade som du har hatt. En sikker diagnose på overtrening/feiltrening kan ikke stilles ut fra en test. Måling av hvilepuls kan være en god indikator for overtrening/feiltrening men stigning i hvilepuls kan også være en indikator på en infeksjon eller tomme glykogenlagre. En stigning i hvilepuls kan være kroppens svar på økt treningsintensitet, noe som er normalt. Lavere hvilepuls kan også i enkelte tilfeller være tegn på fysisk trøtthet som følge av meget stor treningsmengde i lengre tid. Nedgang i prestasjon er det sikreste tegn på overtrening/feiltrening. Det kan skje på grunn av økt treningsvolum og – intensitet, for ensidig trening, for mange konkurranser, for dårlig restitusjon og hvile, stress. Sykdommer som anemi, infeksjoner, spiseforstyrrelser kan være bakenforliggende årsaker samt sosiale og psykologiske faktorer som nedsatt konsentrasjon, selvtillit, problemer med familie, økonomi, parforhold etc.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »