Påskefri

Påskeferie gir mulighet for avkopling og fysisk aktivitet enten du er i fjellet, ved sjøen eller i byen.

For meg er påskeferien et av årets store høydepunkt. Etter lange og mørke vintermåneder i byen er det blitt en symbolsk tradisjon å dra til fjells med familien for å hilse våren velkommen blant snø og fjell. På midten av 70-tallet dro en av tre nordmenn til fjells i påska mens det i dag er en av ti som holder liv i tradisjonen med skiturer, sol, appelsin og kvikklunsj. I dag reiser mange til hytta ved sjøen, på storbyferie eller til Syden, eller de blir rett og slett hjemme.

Påske på fjellet er gjerne nært knyttet til fysisk aktivitet. Å gå fra hytte til hytte er i seg selv en flott og aktiv ferie. Noen av de ivrigste skimosjonistene har sin store sesong ved påsketider. Forrige helg var det Birkebeiner`n og Storlirennet, denne helga arrangeres blant annet Flyktningerennet og Rensfjellrennet. Jeg anbefaler ingen å velge min taktikk da jeg deltok på mitt første turrenn som 16-åring for mange år siden. Min bror hadde lagt opp en plan for meg med følgende to hovedpunkter: 1. Åpne hardt 2. Itj ta te dæ mat og drikke underveis. Punkt 2 var begrunnet med at det hadde jeg ikke tid til og ville bare føre til at jeg ble slapp og sliten. Og du verden så slapp og sliten jeg ble! Etter 25 km var kroppen definitivt tom for energi. I skarp fjellvind, kun ikledd tynn skøytetrikot, snublet og stavret jeg meg langsomt framover. Hadde det ikke vært for noen ansvarsfulle deltakere som støttet meg fram til neste matstasjon hadde jeg vel blitt igjen der oppe på vidda. Under turrenn og på lange skiturer i fjellet bør du være nøye med riktig antrekk og huske å drikke relativt hyppig, gjerne hvert 20. minutt og ta til deg væske og mat i god tid før du kjenner at du holder på å gå tom.

For de som ikke liker å ”slite seg i hjel” i skisporet, men heller foretrekker å ”slå seg i hjel” som tidligere hopptrener Trond Jøran Pedersen engang sa for å karakterisere hvorfor man valgte ulike idrettsgrener, så er det fin trening i å hoppe på ski, kjøre snowboard, slalom og telemark eller suse nedover på akebrett. Er du ved sjøen kan du ta med deg baller og nett, leke med barna og spille badminton, volleyball, basketball og fotball. Fint for kondisjonen, god balanse- og koordinasjonstrening og ikke minst sosialt og artig! Er du på byferie eller hjemme kan du finne fram joggeskoene, gå eller jogge deg en tur eller finne en bakke hvor du kan løpe intervaller. Mulighetene er mange. Husk at det er mye lettere å drive med fysisk aktivitet/trening hvis du finner aktiviteter som du selv synes er morsomme.

Ferietid er også en fin mulighet til å roe ned og ”återhemta” seg som svenskene sier. For å kunne prestere, enten det er i arbeidslivet, i familien eller på idrettsbanen, kreves det, i tillegg til fysisk aktivitet, tilstrekkelig med søvn, hvile og restitusjon. Påsken kan derfor være en fin tid for å gjøre som Petter Northug gjorde etter OL – tørre å late seg! Når du hviler godt, lar du noe komme til deg, du jager ikke etter det. Som Hans Hyldbakk skriver i diktet ”Vårsøg”:

No skin det sol e høgste Svealiå
No bli det vår, det kjenne e so vel
De søng så trongt kring alle dalasiå å synnåvinn han kjem å gjer me sel.

God påske!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »