RBK – godt for trønderhelsa

I morgen mottar Rosenborg gull for sitt 22. seriemesterskap. Et eventyr i svart og hvitt!

Kultur og helse. God helse får vi ikke bare gjennom intervalltrening og styrkeøvelser. Helse måles heller ikke bare i oksygenopptak og lavt kolesterolnivå. Vi vet at gode kulturopplevelser som for eksempel sang, dans og musikk er positivt for helsa vår. I over 50 år har Rosenborg vært et slikt kulturfenomen som har bidratt til engasjement, glede, inspirasjon og idrettslig utfoldelse for svært mange mennesker i og utenfor Trøndelag. Rosenborg har med andre ord betydd mye for den trønderske folkehelsa. Og minnene, historiene og opplevelsene er mange.

Ståtribunen. Det var trangt på Ståtribunen under de store kampene på Lerkendal. Kun lange Kurt, kameraten til broren min, hadde oversikt over hele banen. Faren min røykte pipe og syntes Rosenborg stort sett spilte elendig. Kun risting og skjelving i pipa avslørte at også han lot seg begeistre når spillet kom i bølger mot bortelagets mål. I pausen var det dybdeanalyse av hva som hadde skjedd og hva som kom til å skje. Taktiske, tekniske, psykologiske og filosofiske diskusjoner og betraktninger på egenvurdert høyt nivå. Kommentarene og latteren satt løst. Dommeren var sjelden god. Einar Halle, dommeren fra Molde, du vet, ble alltid møtt med høylydt pipekonsert. ”Ka e de du håill på me, din sildfeskar!”. I motsetning til i dag var publikumsuttrykket lite uniformert. Det var ingen innlærte kamprop, få skjerf, caps og flagg. Gjerne kritiske utrop: ”Itj spæll me håinnvæske, Sverre Brandhaug!” Men framfor alt en dypt forankret begeistring og kjærlighet til laget i svart og hvitt.

Slutt å kjæft! Det var en av de første rundene i cupen på begynnelsen av 80-tallet. Vi hadde god plass på tribunen og Odd Iversens kjefting på dommeren hørtes over hele Lerkendal. ”No må du slutt å kjæft og
byinn å jobb, Odd Iversen”, ropte en purung Ola By Rise. Den nåværende landslagstrenerassistentens ordre ble ikke ydmykt mottatt av lagets store stjerne. Han gikk med rund rygg og lange, bestemte skritt over hele banen og stilte seg opp foran sin egen målvakt med pekefingeren rettet mot den lange, lyse: ”No håill ihvertfaill du kjæften din, Ola By Rise!”. Høyt og tydelig og med teatralsk pause mellom hvert navn, til tilskuernes store undring og dårlig skjulte latter. Iversen snudde på hælen og ruslet dit han egentlig hørte hjemme, innenfor motstanderens 16-meter. Noen minutter senere dunket han inn 1-0. Jo da, Oddemainn kunne mer enn å kjefte, han.

Nils Arne Eggen har stått i sentrum for det Rosenborg har prestert i snart to mannsaldre. Spilleren, treneren, pedagogen, entusiasten og kolerikeren fra Orkdal har vært hovedarkitekten bak en verdibasert idretts- og ledelseskultur og gode og helsebringende opplevelser og minner for mange av oss. Drømmen om å spille for Rosenborg har bidratt til økt rekruttering og vært en viktig drivkraft for mange unge fotballspillere. Gjennom å følge RBK har vi opplevd fellesskap og gode sinnsstemninger som har påvirket nervebaner, hjerne, immunsystem og hormonsystem på en god måte. I morgen mottar Rosenborg det synlige bevis på at de er årets serievinnere. Det er vel verdt et besøk for å hylle et godt lag, to fantastiske trenere (Hamren og Eggen) og en ærerik historie. Takk, kjære Rosenborg for det du har betydd og betyr for oss.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »