Ski, O2 og Oddvar Brå

Den svenske professoren Sverker Sörlin har skrevet bok hvor han drømmer om Marit Bjørgen. Jeg drømmer fortsatt om Oddvar Brå.

Disket. Som de fleste nordmenn er jeg ikke født med ski på beina. For som Harald Eia, noe omskrevet, sa: “Og bra er det, for det hadde jo blitt noen vanskelige fødsler”. Men jeg var glad i å gå på ski. Gikk runde på runde i egenpreparerte løyper rundt huset der vi bodde. Det var interne konkurranser med nøyaktig tidtaking. En lørdag formiddag gikk broren min 15 km i vår 300 metersløype, jeg ga meg etter 5. Vi byttet litt på å være Oddvar Brå. Det var greit å være Grønningen, Tyldum, Formo og Myrmo også, men ingen slo gromgutten fra Hølonda. Første gang jeg virkelig var Oddvar, var under skolemesterskapet i 5. klasse. De svenske treskiene fra Edsbyn var tjæreimpregnerte og nitidig preparerte. Skiene satt, jeg hadde god gli og kom i mål på dagens beste tid. Stor glede og stolthet, helt til en av lærerne i parallellklassen kom bort til meg, og med en stemme som lød som en blanding av Trond Kirvaags “Skræmmer`n” og Toillingforbundets Lornts Mørkved, sa han fornøyd: “Du e diska du, Tønnin`. Du har gått feil!”. Kan fortsatt i nostalgiske øyeblikk gjenoppleve skuffelsen over det jeg mente var en uriktig avgjørelse. Men trøsten var at Oddvar ofte mislyktes i de store mesterskapene, han også.

God helse. Å gå på ski er vel noe av det mest rotekte norske vi kan tenke oss. En stolt skihistorie, noen stabile snøvintre, gode norske skiprestasjoner, i første rekke ved trønderheltene Petter Northug og Marit Bjørgen, og VM i Holmenkollen nært forestående, har gjort tilstrømningen til skiløypene rekordstor. Når du går på ski bruker du hele kroppen, enten du går klassisk eller skøyter. Du bruker beina, armene og må ha god stabilitet i mave- og ryggmuskulaturen. Skiløping kan gi fantastisk god kondisjonstrening. Skiløpere er blant de
idrettsutøverne som har testet høyest på maksimalt oksygenopptak (Vo2 max). Det maksimale oksygenopptaket er et mål på kroppens maksimale evne til å bruke oksygen og sier noe om kapasiteten til å gjøre et arbeid, noe som er viktig i idrett. I tillegg har det maksimale oksygenopptaket vist seg å være den beste måten til å forutsi risiko for hjerte – kar lidelser. Dette fordi det maksimale oksygenopptaket er påvirket av flere av de samme fysiologiske faktorene som hjerte – kar lidelser, for eksempel hjertets kapasitet til å pumpe blod, blodets evne til å transportere oksygen og musklenes evne til å ta til seg og bruke oksygenet. Bjørn Dæhlie har målt godt over 90 (milliliter pr. kg kroppsvekt) i Vo2 max. Er du en gjennomsnittlig trent 40-åring har du et oksygenopptak på rundt 30 hvis du er kvinne og rundt 35 hvis du er mann. Oksygenopptaket øker du best hvis du går med en viss intensitet. Hvis du i løpet av skituren går noen bakker hvor du puster så tungt at det ikke er komfortabelt å prate, ja, så er det god trening for oksygenopptaket og kondisjonen din. Er du utrent, vil bare det å komme seg ut på ski og gå en tur ha god effekt. Har du trent en stund og går på ski en times tid to-tre turer i uka, kan du variere treningen slik: gå en tur med rolig intensitet hvor du holder “pratetempo”, en med middels intensitet hvor du for eksempel går relativt hardt i fem til ti minutter, tar det med ro et par minutter og gjentar dette tre-fire ganger. En siste økt kan være enda litt hardere, en 4×4 – økt, hvor du går nokså hardt i fire minutter og rolig i tre minutter. Hvis du i tillegg legger inn noen stabiliseringsøvelser for mave og rygg et par ganger i uka, har du lagt et godt grunnlag for god form og god helse.

La det gå sport i det. Å gå på ski er en egnet aktivitetsform for alle aldergrupper. Skiutstyr koster litt, men varer i mange år. Selve aktiviteten er billig og lett tilgjengelig for de fleste. En skitur bedrer lunge- og hjertefunksjon, minsker stress, er godt for muskler og ledd og for din psykiske helse. Du blir aldri for gammel til å prøve å finne rytmen i dine egne bevegelser. Hofta fram, god balanse og glid over standbeinet gjelder i begge stilarter. Være avslappet i det beinet du ikke står på. Sette inn frasparket til riktig tid. Skyve til siden når du skøyter, komme oppå og trykke mot underlaget i klassisk. Du får det til å stemme en gang i blant, kjenner deg lett og fin og i kontakt med skiene og terrenget. I slike berusende øyeblikk kan volumet på den indre kommentatorstemmen settes opp. Jeg finner ofte noen å småkonkurrere mot. “Ligger bare 15 sekunder bak nå, har tatt inn 10 sekunder bare på den lille bakken der. Jada. Her ser det faktisk ut til å gå mot en spurt!” Jeg kjenner meg plutselig som Oddvar Brå når han kastet lua på slutten av femmila i Kollen, kom opp Styggdalen med sitt karakteristiske vinnerblikk, med snø i håret og den lille nikken med hodet som viste at han var i form.

Plutselig glir en skygge opp på siden av meg, noen raske tak og han er forbi. Enkelt, stilt og smidig glir han fra meg. Men var det ikke? Jo, det var `n Oddvar. Originalen. Mannen som brakk en stav under VM i -82 og skapte kollektivt hjerteattak hos en hel nasjon. Mannen som endelig fikk sitt velfortjente verdensmesterskap på 15 km i samme mesterskap. Den raskeste 15 km så langt. “Trettiåtte femtito fem, trettiåtte femtito fem! Oddvar Brå, jeg elsker deg!”, sa en gråtkvalt Bjørge Lillelien. Stor opplevelse, stor kjærlighet, stor skiglede. Ut på tur! Kanskje treffer du `n Oddvar du også?

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »