Skitt jakt

Det er høst, det er jakttid. Er du en av de 150 000 nordmenn som søker høsteventyret i skog og på vidde?

Tidlig opp. ”Klokka ringte 03.50. Ut klokka 5.25. De første rypene så vi ikke, bare hørte”. Jo da, hytteboka for 22. september 1973, lyver ikke. Vi var veldig tidlig på`n. Som ung gutt var det ikke like fristende å stå opp i mørket, midt på natta. Hytta var kald, smøret klumpet seg midt på brødskiva og snakkesaligheten var sterkt fraværende. Faren min hadde ikke sans for lange, gode pauser med kaffe laget over bål, ligge på ryggen i lynget og tenke over livets mangfoldighet. Nei, her skulle det holdes et jevnt tempo hele dagen. Heldigvis for broren min og meg så røykte han pipe på den tiden, så det ble noen korte stopp. I stående stilling, småkald, diskuterende videre strategi. Etter 13-14 timers jakttur var vi tilbake på hytta. Helt gåen i kroppen, skjelven i knærne. Middag og så sove, klokka tikket jo ubønnhørlig mot 03.50 igjen.

Høydepunkt. Selv om jakt betydde å stå opp tidlig og gå mye og langt, er det i min selektive hukommelse de gode minnene og opplevelsene som dominerer. Spenningen, stillheten, storheten, gleden og fellesskapet som jakta brakte med seg satte sterke spor i guttesinnet, og er noe jeg har søkt også i voksen alder. I likhet med svært mange er derfor jakta et av årets høydepunkt. Planlegging, forventning og drømmer. Kanskje skyter jeg min første tiur i år?

Unngå høstdepresjon. Selv om rypemiddagen hadde vært billigere å kjøpe enn det det koster i våpen, skudd, transport, mat og jaktkort, er det vel investert tid og penger. Den fysiske aktiviteten du bedriver på en jakttur gir god helsegevinst. Det bedrer lunge- og hjertefunksjon, minsker stress og er godt for din psykiske helse. Du trener motorikken, balansen og den spontane oppmerksomheten din. Det myke underlaget er godt for ankler, knær, hofter og rygg. Undersøkelser har vist at naturopplevelser som jakt, har en positiv
betydning for opplevelsen av god helse. Det er en høyere prosentdel som rapporterer om god psykisk helse hos de som benytter seg av friluftsliv i forhold til de som ikke gjør det. Man tror at det er en kombinasjon av de rent fysiske og de opplevelsesmessige elementene ved friluftsliv som gir positiv helseeffekt. Det er vanskelig å isolere de forskjellige såkalte parametrene når man skal forske på dette. Helheten er ofte mer enn summen av enkeltdelene. Noen studier viser at aktivitetsnivået under jakten har positive effekter på puls, kolesterol og at de aktive jegerne unngår såkalte ”høstdepresjoner”. Likedan er det påvist såkalt signifikant økning i oksygenopptak målt før og etter jakten hos en gruppe jegere. Økt oksygenopptak vil ha positiv effekt på den fysiske helsen din.

Vær varsom. I dag må du gjennomføre en jegeprøve før du kan løse jegeravgift og kjøpe jaktkort. Våpenopplæring inngår som en del av jegerprøven. Hver høst skjer det allikevel vådeskudd og dødsulykker under jakta. Jeg har selv vært sentrum for en haglsverm under rypejakt. Selv om holdet var om lag 60-70 meter, kan jeg skrive under på at det ikke var noen god opplevelse. Nyt derfor naturen, dyre- og fuglelivet og den sosiale opplevelsen, men vær varsom med hva du skyter på. Skitt jakt!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »