Slitin i knea

Er du en av dem som er “Slitin i knea” slik Vazelina Bilopphøggers synger om? Her får du noen øvelser for god knestyrke og knefunksjon

Vanlig. En såkalt epidemiologisk undersøkelse, hvor man ser på sykdommers utbredelse, forløp, forekomst, årsak og konsekvens, viste at om lag 30 % av alle kvinner og 25 % av alle menn hadde knesmerter i løpet av de siste 12 måneder og at 80 % av alle barn i ungdomsskolen hadde hatt plager med vonde knær. Eldre kvinner har oftere knesmerter enn eldre menn.

Stor belastning. Midt i mellom et langt lårbein og to lange leggbein, ligger kneet ditt. På forsiden en kneskål, som foruten å gjøre kneet til en anatomisk vakker struktur (du kommer ikke ut på catwalken uten pene knær!), også bidrar til å øke kraften til muskulaturen som går på forsiden av låret. Kneet skal kunne bære stor vekt og kunne bevege seg fritt slik at du kan gå, løpe, hoppe, gå ned på huk, komme deg opp og ned fra en stol osv. Har du hatt smerter og problemer med ett eller begge knær, vet du at kneet er viktig for normal funksjon. Relativt grunne leddflater gjør at stabiliteten i kneet er avhengig av sterke båndstrukturer og sterk muskulatur. Kneet er et komplisert ledd som er utsatt for skader og overbelastning, ikke minst gjennom fritidsaktiviteter og sport. Alle har vi hørt om korsbåndskader og meniskskader hos alpinister og håndballspillere/ fotballspillere. Kanskje har du hatt en slik skade selv? Ofte er det da nødvendig med operasjon. Når vi blir eldre, får vi gjerne slitasjeforandringer og nedsatt bevegelighet i kneet.

Mange plager. Kneplagene er mange. Her nevner jeg kun noen av de vanligste. Yngre mennesker har ofte smerter i knærne uten at man kan finne noen eksakt “feil” som årsak til plagene. Spesielt jenter er hyppig plaget av det man gjerne kaller for et patellofemoralt smertesyndrom (patella= kneskål, femur=lårbein). Smertene forverres gjerne når du går opp/ned trapp, når du løper og skal bremse
opp farten, når du setter deg på huk og når du skal reise deg opp etter å ha sittet lenge i ro. Så mange som 60 % av alle16-år gamle jenter har slike plager. Prognosen er imidlertid god – over 90 % blir helt bra. Riktig fottøy, trening av stabilitet og muskelkontroll rundt kneleddet vil ofte være viktig for de som er plaget med dette. Noen ganger skyldes knesmertene i oppveksten irritasjon av vekstsonene. Best kjent er Osgood-Schlatter, eller bare “Schlatters” som foruten å gi smerter ved aktivitet viser seg som en utvekst på undersiden av kneet der knesenen fester seg mot vekstsonen i beinet. Plagene gir seg når veksten er over.

Slitasje. Når du blir førti/femti år kan smertene i kneet skyldes slitasjeforandringer. Slitasje, eller artrose, er ikke uvanlig i ledd som belastes mye, så som hofter og knær. Artrosen skyldes at brusken og beinet i leddet blir slitt ned og dette kan gi smerter. Glidningen og bevegelsen i leddet fungerer ikke som normalt og ofte ser vi at muskulaturen rundt leddet blir forkortet og stram og ikke fungerer i et samspill. Overvekt, tungt arbeid, skader og arv kan være bakenforliggende årsaker til artrose. Plagene kan debutere plutselig, selv om slitasjen har bygd seg opp over tid. Symptomene er gjerne smerter, hevelse, nedsatt bevegelighet og nedsatt kraft. Halting og et uvanlig bevegelsesmønster vil over tid også kunne påvirke funksjon i ankel, hofte og rygg. Har du plager kan du gjøre øvelsene som er beskrevet her, men for en grundig undersøkelse hvor man ser på ankel, kne, hofte og rygg i en sammenheng og for et mer individualisert treningsopplegg, tar du kontakt med din manuellterapeut/fysioterapeut. For en eventuell utredning med røntgen/mr tar du kontakt med din fastlege eller manuellterapeut. Å bli nedstemt og bekymret for prognosen rundt din kneplage, kan påvirke hvor lenge du blir plaget med smerter. Derfor er det viktig å få stilt en riktig diagnose, være løsningsorientert og se muligheter for å opprettholde god knefunksjon. Avlastende aktiviteter som svømming og sykling er fint for slitne knær. Her får du noen styrke- og balanseøvelser som er bra for knærne dine, både som forebygging og hvis du har plager. Bilder av øvelsene finner du på www.dev2.xmedia.no.

Knebøy: Stå med en hoftebreddes avstand mellom beina, tærne pekende litt utover – “ti på to” hvis beina hadde vært visere på ei klokke. Gjør en knebøy. Sett rumpa litt ut, rygg og nakke i rett linje, knærne rett over tærne, tyngden på hælene. Ha gjerne et kosteskaft på ryggen som “vektstang”. Gå ned til 90 graders vinkel i knærne. Kontrollert ned, litt raskere opp. Progresjon: legg på litt vekt, som du kan holde i hendene eller gå dypere. 10-12 repetisjoner x 3.

Enfotsknebøy: Ha det ene beinet i bakken, andre beinet hviler på en krakk/stol. Bøy kne og hofte på det beinet du står på til om lag 90 grader i kneet. Kne over tå. Hendene på ryggen eller langs siden. Kontrollert ned, litt raskere opp. Kan legge på vekt som du holder i hendene eller gå dypere for progresjon. 10-12 repetisjoner x 3.

Utfall: Stå med hendene i hoftefest. Ta et langt steg fram til kneet på det fremste beinet har en vinkel på om lag 90 grader. Kneet peker rett fram og kne over tå. Spark deg tilbake til utgangspunktet. Beinet som står igjen skal ikke flyttes under øvelsen. 10-12 repetisjoner x 3.

Balanse I: Stå på ett bein, det andre beinet med bøyd kne inntil beinet du står på. Prøv å stå slik i 40-60 sekunder. Varier mellom å lukke øynene og stå på et ujevnt underlag som f.eks. ei pute for å stille større krav til balansen din.

Balanse II: Hoppe på en fot. Godt for balanse, stabilitet og styrke. Knær over tær. 10-20 hopp x3.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »