Smerte – Hva er det?
Idrettsutøvere må tåle store doser av det for å gå til topps, vi kan ikke fungere normalt uten og hele 1,4 millioner nordmenn er langvarig plaget av det. Men hva er egentlig smerte?
Hvis du brenner deg når du tenner opp i ovnen, vil de fleste av oss kjenne smerte og trekke til oss fingrene så raskt vi bare kan. Au!! Impulsene fra reseptorceller som registrerer temperaturforandringer i huden går inn til ryggmargen og videre oppover til hjernen. Hjernen fortolker disse impulsene slik at du handler raskt ved å gjøre det eneste fornuftige – å trekke deg unna. Opplevelsen med brente fingre gir god læring. Neste gang du tenner opp vil du garantert være mer forsiktig! Vi vet at mennesker som ikke har smertesans har store problemer med å fungere normalt og kan utsette seg for store skader. Du husker kanskje hvor lett det er å bite seg i tunga eller kinnet hvis du spiser noe før bedøvelsen har gått ut etter et tannlegebesøk?
Å reagere i tide for å unngå eller begrense akutt skade er fornuftig. Har du brukket et bein, er det lurt å ikke tråkke på beinet på en stund og har du akutt lumbago kan det være lurt å legge seg nedpå av og til. For en del mennesker kan den akutte smerten utvikle seg til en langvarig smertetilstand. Selv om den akutte skaden er leget og man ikke finner noe galt verken på røntgen, MR eller ved undersøkelse hos lege eller manuellterapeut, er det vondt allikevel. Blodprøver tas og man går igjennom enda flere undersøkelser og oppsøker enda flere behandlere for å finne årsaken til kroppens opplevde ”mekanismefeil”. Som en pasient av meg engang sa: ”Æ har vært te aill` undersøkelsan som finnes, te læga, te sånne som dæ og en haug med alternative ”garasjkailla”. Men æ bli` da itj` bra!” Mange pasienter opplever at deres plager ikke blir tatt på alvor av helsepersonell når man ikke finner svaret på et bilde eller ved en blodprøve. Det kan oppleves negativt når du kjenner det gjør vondt i kroppen, men får forståelse av at noen mener at smerten din er psykisk betinget. De siste årenes kunnskap om smertens nevrobiologi har gitt en langt større forståelse av smerteopplevelsens kompleksitet og har bidratt til å viske ut det kunstige skillet mellom kropp og sjel.
Smerte er alltid reell for deg og er din opplevelse av at du har en truende skade et eller annet sted i kroppen. Smerten arter seg derfor ikke slik tidligere sportsredaktør i Adresseavisen, Otto Ulseth, en gang skrev om skiløperen Thomas Alsgaard: ”Thomas hadde det nok forferdelig vondt på de siste drøye tre kilometrene i går. Men han kjente det ikke”. Jo, hadde Alsgaard hatt vondt, så hadde han nok kjent det. Smerteopplevelsen kan skyldes problemer i ledd, muskler, nerver, immunsystemet eller andre steder, men trenger nødvendigvis ikke være det. Smerteopplevelsen din avhenger av synkronisert aktivitet i et nettverk i hjernen som påvirkes av stimuli fra kroppens vev og av en rekke andre hjerneaktiviteter. Du husker kanskje historien om den russiske jenta som ble overfalt av en raner på en t-banestasjon? Han prøvde å ta veska hennes, men hun kjempet imot og klarte å rive seg løs. Hun merket ikke at raneren hadde stukket en kniv i ryggen hennes før noen gjorde henne oppmerksom på det. Sjokkopplevelsen gjorde at hun ikke opplevde smerte. Smertefullt var det derimot for kvinnen som fikk en spiker gjennom fot og sko på arbeid. På sykehuset oppdaget man at spikeren hadde gått mellom to tær og ikke hadde gjort noen skade. Først da ga smerten seg.
Smerteopplevelsen er nært forbundet med følelser, tanker og tidligere opplevelser. En spiker gjennom foten ser ikke godt ut og da forventer man jo at det gjør vondt!
Smerteopplevelsen reguleres av både smertehemmende og smertefremmende mekanismer. Dette er mekanismer som aktiveres ute i kroppens vev, i ryggmargen og i hjernen. Et eksempel: Slå deg på håndryggen på begge sider. Stryk så med en hånd på venstre håndrygg. Lukk øynene og kjenn hvilken side du opplever at det gjør vondt. Høyre eller venstre? Begge? Når du stryker over huden stimulerer du celler som sender sine impulser til ryggmargen hvor de blokkerer impulsene fra reseptorene som sender impulser fra slaget slik at de ikke registreres i hjernen. Dermed opplever du vesentlig mindre smerte fra venstre håndrygg. På samme måte kan forventning om smerte, som i eksemplet med spikeren gjennom foten, bidra til økt aktivitet i flere områder i hjernen, og øke smerteopplevelsen. Forventning om å kunne kontrollere smerten innebærer redusert aktivitet i de samme områder av hjernen, og du kjenner mindre vondt.
Pasienter med langvarige smertetilstander opplever minst like stort tap av livskvalitet og funksjon som kreftpasienter. Når så mange som 30 % av den norske befolkningen oppgir at de lider av langvarige smerter, er dette utvilsomt et stort samfunnsproblem. Vi vet at smerteopplevelse er preget av arv- og miljømessige faktorer og at det finnes store sosiokulturelle forskjeller. Økt kunnskap om årsaksmekanismene bak folks opplevelse av smerte, både i et makro- og mikroperspektiv, vil forhåpentligvis gjøre oss enda bedre i stand til å gi råd, veiledning og behandling for denne pasientgruppen i framtiden.
Vondt i baken
Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »
Trening er ferskvare
Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »
Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?
Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »
Høy eller lav smerteterskel?
ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »
2x7x52x10
Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »
Vondt i ryggen
Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »
Plager flest – koster mest
Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »
Lev nå!
Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »
Kæm e du – kor ska du?
Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »
Lav hvilepuls
Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »