Snømåking

Vinteren er sesong for ryggplager. Snømåking må nok ta sin del av skylden for det. Her får du noen råd for å unngå vondt i ryggen når du må til med spade og skuffe.

Du kjenner deg kanskje igjen: våkner om morgenen med 20 cm nysnø i oppkjørselen. Morgentrøtt og kald, men ut i vintermørket må du for å gjøre oppkjørselen framkommelig. Du har dårlig tid og tar skuffa full av tung, våt snø. Vrir overkroppen med strake bein og hiver snøen fra deg. Og så plutselig kjenner du det hogger til i ryggen. Ilende smerter i korsryggen og kanskje nedover det ene beinet. Irriterende, vondt og på ingen måte noen ønskesituasjon. Er du mann, så må kona overta også denne delen av det huslige ansvar, mens du i beste fall får kreket deg på jobb eller må tilbringe èn eller flere dager hjemme uten særlig mulighet til å bevege deg på grunn av smerter. Kan du unngå dette?

Svaret på det er både ja og nei. Å forebygge slik at man er 100 % sikker på å unngå akutt ryggvondt er ikke mulig. Forekomsten av ryggplager er omfattende og vi regner med at mellom 15-20 % av befolkningen har plager med ryggen til enhver tid. Noen forholdsregler er det allikevel mulig å ta. På lang sikt kan det være å sørge for at du er i relativt god form og å drive med stabiliserende styrkeøvelser for mave og rygg. Målet er å oppnå en funksjonell stabilitet hvor du kan belaste ryggen jevnt gjennom hele bevegelsesbanen uten å skape unødig stress på muskulatur, bånd, ledd og mellomvirvelskiver og dermed tåle bedre de krav som stilles til ryggen når snøen krever sitt. Røyking hemmer stoffskiftet i mellomvirvelskivene, så røykekutt er også forebyggende for å unngå ryggvondt.

På kort sikt kan du følge noen enkle råd for å unngå at måkinga blir etterfulgt av ryggsmerter og en smule irritasjon:

  1. Sørg for at du har langt nok skaft på spaden.
  2. Skaff deg gjerne en lettløfter. Den fester du på skaftet på spaden eller skuffen og sørger for at du slipper å bøye ryggen så mye når du måker snø.
  3. Ta snøen når den kommer, slik at den ikke ligger og blir tung.
  4. Bruk plastskuffe eller stort brett til lett og løs snø, skyv mest mulig. Bruk metallspade til hard snø.
  5. Hold langt nede på skaftet med den ene hånden. Ha rett rygg, baken vippet lett ut bakover og stå i stegstilling.
  6. Ha passe mengde snø på spaden. Ta mange små spadetak, særlig med våt snø.
  7. Bøy knærne, bruk kroppen i bevegelsesretningen når du måker, ikke stå i ro og lemp i vei. Løft spaden inntil kroppen og svikt og sving.
  8. Snu hele kroppen og flytt føttene når du skal hive snøen i en annen retning.

Det kan være lurt å være litt varm i muskler og ledd før du begynner på måkinga. Det høres

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »