Styrketrening

Mange idrettsutøvere og mosjonister trener styrke. Fysioterapeuter og manuell terapeuter benytter styrketrening i helsefremming, forebygging og rehabilitering for sine pasienter. Hvorfor er dette nyttig og hvilke helsegevinster gir egentlig styrketrening.De siste årene er kunnskapen om styrketreningens helsefremmende effekter økt, og det er en påviselig sammenheng mellom lav muskelstyrke og økt risiko for tidlig død. Når vi blir eldre vil svekkelse i muskelfunksjonen kunne medføre at vi får problemer med å utføre dagliglivets aktiviteter som å gå i trapper, komme opp fra en stol, handle osv. Men du skal vite at det aldri er for seint å begynne med styrketrening!

Mennesket er skapt for bevegelse. Bevegelse forutsetter et samspill mellom ulike faktorer som utholdenhet, bevegelighet, balanse, koordinasjon og styrke. Styrke kan defineres som den maksimale kraft en muskel eller muskelgruppe kan utvikle. Styrketrening innebærer bruk av muskulaturen mot en eller annen form for motstand. Den maksimale kraften du klarer å utvikle for å gjennomføre èn repetisjon mot en viss motstand, i for eksempel benkpress, kaller vi for 1 RM (en repetisjon maksimum). Styrketrening kan defineres som trening der du kan gjennomføre maksimalt 10-20 repetisjoner med samme motstand før du er utmattet. Hvis du klarer 15 repetisjoner med 48 kg i benkpress, som vi beregner å være om lag 60 % av 1 RM, kan vi gå ut fra at din maksimale prestasjon i benkpress vil være omlag 80 kg. Er du relativt utrent vil du kunne bedre din styrke ved å trene med relativt lett motstand, mens samme trening ikke vil gi styrkeframgang hos en som er bedre trent. Minimumsanbefalingene for styrketrening for friske voksne mennesker som ikke er særlig aktive er styrketrening to ganger i uken med 8-10 øvelser som gjennomføres minst 1 gang med 8-12 repetisjoner. For eldre og personer med hjerte- karsykdommer eller diabetes anbefales 10-15 repetisjoner. Hvilke effekter kan så dette gi for deg?

Styrketrening gir ofte betydelig økt muskelstyrke. Framgangen kommer relativt raskt, allerede etter 4-6 ukers styrketrening. Selv personer på 90-100 år kan oppnå betydelig styrkeøkning! Studier har vist at hvilestoffskiftet øker samtidig som kroppens fettfrie masse, hvor muskulaturen utgjør 60-75 %, øker. Økt hvilestoffskifte øker fettforbrenningen, noe som er viktig for deg som ønsker å gå ned i vekt. Det ”gode” kolesterolet øker, du kan forebygge utvikling av diabetes type 2 og blodtrykket senkes. Har du høyt blodtrykk vil jeg allikevel anbefale at du tar kontakt med din fastlege før du setter i gang med høyintensiv styrketrening. Beintettheten øker ved styrketrening og beinskjørhet (osteoporose) kan forebygges. Styrketrening bedrer balansen, muskelstyrken og gangevnen og kan dermed bidra til å forhindre fallulykker. Smerter fra ledd og rygg kan minskes og funksjon og bevegelighet bedres ved riktig utført styrketrening. Angst og depresjonssymptomer kan lindres og sinnsstemningen bedres. Med andre ord: Styrketrening er god investering for din helse!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »