Svie mellom skulderbladene

Det gjør vondt i nakken og det svir mellom skulderbladene. Du prøver å la være å tenke på det, men plagene gir seg ikke. Finnes det noen enkel “oppskrift” for å bli kvitt disse smertene?

Vanlig pasient. På mitt kontor er pasienter med plager som kort beskrevet over, et svært vanlig fenomen. Du føler deg stiv i nakken etter å ha sittet en stund foran pc`en, du kjenner det svir mellom skulderbladene og kjenner smerter nedover en eller begge armer i perioder. Vanligvis er dette plager som går relativt raskt over og hvor du ikke trenger spesiell oppfølging og behandling fra helsevesenet. For en god del er imidlertid nakke/skulder/armsmertene et stadig et tilbakevendende problem som forsurer hverdagen. Hvordan “angriper” jeg som manuellterapeut en slik problemstilling og hvilke råd gir jeg?

Samtale. Det er viktig å sette av god tid ved første gangs konsultasjon. Dette gir mulighet for å bli kjent med det mennesket som kommer til mitt kontor med en problemstilling han/hun ønsker hjelp til å løse. Hvordan lever du livet ditt, hvordan trives du på jobb, har du vært mye sykmeldt, har du smerter andre steder i kroppen, hva tror du selv plagene dine skyldes? Manuellterapeuter er ikke bare “kroppsmekanikere” som skal fikse muskel/skjelettproblemer. Kjennskap til deg og den sammenhengen du lever ditt liv i, er viktig for å kunne stille en diagnose og gi deg en individuell behandling og veiledning. Etter samtalen følger en grundig undersøkelse av deg. Du bøyer og strekker deg, jeg bøyer og strekker deg, jeg slår reflekser, kjenner på bevegelighet osv. Samtale og undersøkelse gir grunnlag for å vurdere både hvordan muskel- og skjelettsystemet ditt fungerer og hvordan du fungerer på andre arenaer som jobb, familie, fritid osv. Med aktuelle problemstilling finnes det ofte fellesnevnere med hensyn til arbeidsbelastning, stressbelastning, områder med nedsatt muskel- og leddfunksjon osv. Hvert enkelt menneske har imidlertid sine gener, sin livshistorie, opplevelse og oppfatning av sine plager. Årsaken til dine smerter kan være alt fra prolaps med trykk mot en nerverot til en anstrengende hverdag med mye pc-jobbing og en sjef du opplever som lite forståelsesfull. Selv om noen kjenner seg igjen i pasienteksemplet under er det derfor viktig å understreke at det ikke finnes noen generell og allmengyldig “oppskrift” for tiltak og behandling for nakke/skulder/armplager.

Thor er 42 år. Han jobber som dataingeniør. Gift, to barn. For fire uker siden opplevde han at nakken var stiv og smertefull en morgen han våknet. De siste dagene har han kjent konstant sviing ned mot skulderbladet på venstre side og i perioder smerter utover i armen. Han har tidligere også kjent tilsvarende plager, men han har vært bedre en periode før han nå fikk smerter igjen. Han hadde jobbet intenst med ferdigstilling av et prosjekt i flere måneder før han fikk vondt. Samtale og undersøkelse avdekker en mann som fungerer godt i familie- og jobbsituasjon. Han trener et par dager i uka hvor han spiller fotball med kamerater, noe han ikke har fått tid til de siste månedene. Han fungerer som trener for den eldste gutten på fotballaget. Bortsett fra nakke/armsmertene har han ikke vondt andre steder i kroppen. Undersøkelsen viser at det ikke er mistanke om noen prolaps og trykk på nervevev. Han har nedsatt bevegelighet i overgangen nakke/rundrygg og midt i rundryggen, ellers har han nromal bevegelighet for ledd i nakke, skulder og albue. Muskulaturen i nakke/skulderområdet virker anspent og smertefull og han virker svak i stabiliserende nakke- og halsmuskulatur. Han har god innsikt i egen situasjon og tror selv kombinasjonen arbeidspress, stress og lite fysisk aktivitet i det siste, kombinert med noe uheldig arbeidsstilling har gitt ham plagene. Jeg støtter den vurderingen. Vi har en felles forståelse av problemstillingen og kan gå videre til neste trinn.

Tiltak. I “tilfellet Thor” kan tiltakene listes opp slik: 1. Noen behandlinger med manipulasjon av områder med nedsatt bevegelighet, massasje og tøyninger. Meningen er at dette vil gjenopprette normal bevegelighet og minske smertene. 2. Arbeidsgiver gir ham mulighet til å gjøre annet arbeid enn pc-arbeid en kort periode og han unngår sykmelding. 3. Han gjenopptar fotballtreningen to ganger pr. uke. Godt for humør, kondisjon og trivsel. 4. Han instrueres i å sitte med åpen vinkel i hofta, bekkenet i midtposisjon slik at svaien i korsryggen opprettholdes. 90 graders vinkel i albueleddet og understøttelse av underarmen når han jobber ved pc`en. Dette gir mindre belastning på muskulatur og ledd i skulder/nakkeområdet. 5. Han får i “lekse” å ta små pauser på jobb og ikke sitte for lenge sammenhengende foran pc-en. Øvelser i “pausene”: a. Sitt med åpen vinkel i hofta, hodet balanserende på toppen. Hev skuldrene opp mot øret. Hold noen sekunder. Slippe rolig ned. b. Føre armene utover og trekke skulderbladene sammen og litt nedover. Hold noen sekunder. Rolig tilbake mens han puster uuut! c. Trekk haka litt inn. Hold noen sekunder. Rolig tilbake. Øvelsene kan gjentas 5 ganger. De vil gjøre godt for holdningen, gi bedre avspenning og samtidig styrke nakke- og halsmuskulatur som er viktig for god stabilitet og funksjon. d. Tøye. Sitt på en stol, strekk den ene armen mot gulvet. Legg hodet til motsatt side. Kjenn at det strekker. Hold 20-30 sekunder. Gjenta x 2. Dette tøyer muskulaturen og gir avspenning. Øvelsene med tøyning kan gjøres flere ganger om dagen. Illustrasjon av disse øvelsene og flere aktuelle øvelser for nakke/skulder finner du på www.dev2.xmedia.no.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »