Sykkel

Du ser dem der de ruller iveg langs sykkelstier, veier, fortau og i terrenget. De fleste ikledd lysegrønn overtrekksjakke. Sykling er in!

Sykling er en fascinerende sport og fritidsaktivitet. ”Hainn e` stærsk, hainn e` stærsk” var det eneste den sykkelinteresserte fosningen fikk fram under et tv-sendt VM-ritt for en del år siden da han med intens konsentrasjon fulgte datidens store norske syklist, Knut Knudsen, gjennom de mange milene og de mange timene mot mål. Om en drøy måned vil tusenvis av nordmenn sitte inne i timesvis i varm julisol og la seg fascinere av dagens sykkelstjerner der de sliter seg oppover umenneskelige stigninger i de franske alpene, med eller uten bruk av ulovlige midler. Samtidig selges det sykler og sykkelutstyr som aldri før. Mange sykler til og fra jobb hele året og stadig flere benytter sykkel som en del av treningen sin for å komme i bedre form. Her får du noen tips og råd om innstilling av sykkelen din og hvordan du kan unngå plager når du begir deg ut på veien, med eller uten nyinnkjøpt grønnjakke.

Å sykle er en statisk aktivitet for nakke, rygg og armer. Derfor er det viktig at du har en sykkel som er riktig innstilt og som passer deg. Er du jente, kan det være lurt å velge et damesete. Kvinner har bredere bekken enn menn og setet bør derfor være bredere og kortere enn et herresete. Sittestillingen bør være avslappet – lave skuldre og blikket festet framover. Mange sitter for høyt på sykkelen. Kneet bør peke rett framover og du bør ha en lett bøy i kneet når foten er i nederste posisjon og tåballene bør ha god kontakt med pedalene. En lett bøy i kneet gjør at du produserer mer kraft og det belaster kneleddet mindre enn om du sykler med helt utstrakt kne.

Sykler du mye, kan det være fornuftig å investere i et par sykkelsko. Det gir bedre grep, et jevnere tråkk og bedre utnyttelse av lår- og leggmuskulatur. Husk bare å sørge for at pedalene er lett å løse ut slik at du ikke får den samme ubehagelige opplevelsen som jeg gjorde da jeg tilsynelatende lett og elegant kjørte inn i garasjen etter min første sykkeltur med nye klikkpedaler. Sekundene før og etter at jeg falt over ende blant spader, hageriver og bildekk, mens jeg fortvilt prøvde å vri foten ut av pedalen, hadde sikkert vært god underholdning på Youtube, men godt var det ikke!

Har du en terrengsykkel bør du ha et styre som er ca. 5 cm lavere enn setet, kjører du racersykkel kan du stille setet litt høyere, men ikke mer enn 10 cm. Setter du albuen på spissen av setet og strekker underarm og fingre framover, bør langfingeren nå fram til midten av overrøret på styret. Hvis du ikke er opptatt av fart når du sykler, kan du gjerne ha styret høyere enn setet. Det gir en mer oppreist kjørestilling og du slipper å sitte med knekk i nakken. Sitter du imidlertid for oppreist, kan det gi uheldige støtbelastninger til ryggen. Fordeler du vekten mellom styre og sete vil støtbelastningen fordele seg mellom armer og rygg og du vil samtidig produsere mer kraft enn om du sitter rett opp og ned.

Har du ryggplager, betyr ikke det at du ikke kan sykle. Et godt tips er å bevege bekkenet ved å krumme og svaie ryggen og variere mellom å sitte og stå mens du sykler. God sykkeltur!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »