Trener mye, men like tung?
Er du en av de som synes du trener mye, men allikevel ikke går ned i vekt. Hva kan grunnen være til det?
Forekomst av overvekt og fedme øker i alle aldersgrupper i Norge. Andelen overvektige og fete i befolkningen ser ut til å ha akselerert de siste ti årene. Samtidig er tilstrømningen til treningssentrene stadig økende. Livsstilsveiledning med trenings- og kostholdstips florerer i aviser, tidsskrifter og på nett. Det paradoksale er at samtidig som vi synes å trene mer og får større kunnskap om trening og kosthold, så fortsetter vi å legge på oss.
Hvis du går på treningsstudio et par – tre ganger i uken, gjerne med spinning, styrke og relativt hard trening, ja, så forventer du jo at du skal få en tilleggseffekt utover treningsgleden i form av å ta av noen kilo. Når badevekta di ikke viser noen vektreduksjon, er det grunn til å lure. Kanskje vekta begynner å bli sliten og bør byttes ut? Eller kan det være at selv om du synes du trener en del, så er du ikke så aktiv som du tror du er?
Kroppsvekten din er et resultat av energibalansen, det vil si inntak minus forbruk. Det er den langsiktige energibalansen som er avgjørende, og her kommer levevanene dine inn. Selv om du trener hardt noen ganger i uka, er det ikke sikkert at ditt totale energiforbruk er særlig høyt. Mange som trener en del tror de forbrenner flere kalorier enn de faktisk gjør. Grunnen kan være et svært stillesittende liv utenom treningene. Du har kanskje en kontorjobb hvor du sitter mesteparten av dagen, du kjører bil til og fra jobb, kjører bil til treningssenteret (jeg har sett bilder fra amerikanske treningssentre med stor parkeringsplass og bred rulletrapp
opp til bygningen hvor den fysiske utskeielsen skal foregå), du sitter foran tv-en om kveldene og koser deg med litt smågodt etter trening og rusler god og mett til sengs.
For å gå ned i vekt er det ofte ikke nok å trene, du må også sitte mindre. En studie har vist at folk som tidligere ikke var aktive, og som begynte å mosjonere en time pr dag, ikke gikk ned i vekt, på tross av økt trening. Forklaringen var at de kompenserte for det økte energiforbruket med å være desto roligere resten av dagen, sove og slappe mer av. Forskjellen på de som spiser og trener mye uten å legge på seg og de som trener og spiser like mye men legger på seg, er hvor aktive de er og hvor mye energi de bruker i løpet av dagen. Hvor rastløs du er og hvor fysisk aktiv du er på det jevne kan se ut til å være viktigere enn treningen på treningsstudioet, hvis målet er vektreduksjon. Det er det vi kan kalle for såkalt ”smugmosjon” som er avgjørende. Gå i trapper istedenfor å ta rulletrapp, stå i stedet for å sitte, trave rundt, utføre små bevegelser, være rastløs, le mye, ja, det er aktiviteter som gir en ikke ubetydelig økning i energiforbruket ditt. En amerikansk studie viste at overvektige deltakere i gjennomsnitt satt to og en halv time mer pr. dag enn de slanke deltakerne. Hvis de overvektige hadde økt sin ”smugmosjon” lik de slanke, ville de gått ned 15 kg i løpet av ett år.
Derfor er det om å gjøre å klippe plena, sykle til jobben, leke med ungene, hente ting i kjelleren selv og ikke mase på kona, vaske gulv, henge opp klesvask, hogge ved, gå til butikken, danse, synge og le med Are og Odin:
no e d sommer bare klapp klapp – i hendern –
og hvis du føle dæ litt slapp, slapp – bit tennern –
Vondt i baken
Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »
Trening er ferskvare
Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »
Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?
Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »
Høy eller lav smerteterskel?
ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »
2x7x52x10
Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »
Vondt i ryggen
Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »
Plager flest – koster mest
Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »
Lev nå!
Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »
Kæm e du – kor ska du?
Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »
Lav hvilepuls
Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »