Treningsprinsipper

Etter mange år med lite aktivitet er det ikke så lurt å starte med å kopiere Petter Northugs treningsopplegg eller følge Hallgeir Martin Lundemos fotspor i Meråkerfjella. For at du ikke skal hive deg hodestups ut i ustrukturert trening kan det være lurt å vite litt om noen av treningens grunnleggende begrep og prinsipp.Individualitet. Hvert menneske er forskjellig. Det betyr at vi har ulike fysiologiske og mentale forutsetninger for å tilpasse oss trening. Noen får store badestrandsmuskler etter noen uker med styrketrening, andre forblir relativt uforandret i muskelvolum og styrke etter samme trening. Noen har mulighet til å løpe 100 meteren under 10 sekunder, andre kan trene sprint hele livet uten å komme under 12 blank. Treningen bør derfor tilpasses din fysiske/mentale tilstand og din evne til å nyttiggjøre deg treningsbelastningen.

Spesifisitet. Kroppen tilpasser seg den belastningen du utsetter den for. Med andre ord: Du blir bra til det du trener på! Ønsker du å bli bedre i langrenn, må du trene på ski og om sommeren/høsten kan du gjøre øvelser som ligner på langrenn, så som å gå på rulleski.

Progresjon. Hvor fort man kan øke treningsbelastningen avhenger av forutsetningene dine og hvordan du reagerer på treningen. Er du i dårlig form er det viktig å starte med god oppvarming og relativt lav intensitet i 4-6 uker for å minske faren for skader, feiltrening og for å opprettholde motivasjonen. Etter hvert er det viktig å belaste kroppen mer enn det den er vant med for å få framgang. Da kan du gå raskere mot Elgsethytta, løpe en gitt distanse fortere osv.

Belastning-tilpasning. Belastningen er den totale mengden energi du bruker ved fysisk aktivitet/trening. Den avgjøres av hvor ofte du trener, hvor intensivt du trener og hvor lenge du holder på når du trener. En hensiktsmessig kombinasjon av belastning og hvile/restitusjon gjør at kroppen din tilpasser seg og du blir i bedre form. Vi vet at styrketrening har lengre restitusjonstid enn for eksempel utholdenhetstrening. Blir belastningen for stor over tid kan treningen ha en nedbrytende effekt og du kan oppleve en negativ formutvikling. Blir belastningen for liten, vil formen og prestasjonsevnen din også avta.

Variasjon. Trener du i den samme treningsløypa hver gang du trener, passe halvfort med samme puls og samme tempo, er det sannsynlig at du ikke opplever særlig framgang i treningen din. Det kan derfor være lurt å variere mellom noen hardere treningsøkter, noen middels harde og noen rolige. Har du bare tid til å trene to ganger i uka kan det være greit å trene nokså hardt de to gangene. Er du utrent bør du starte roligere. Du kan også variere treningen din slik at ikke alle uker blir like. For eksempel en lett, middels og en hardere uke som du rullerer på. For en mosjonist er det også lurt å variere aktivitetsform så som sykkel, ski, løping, svømming, styrketrening osv. for å unngå ensidig belastning og skader og for økt motivasjon.

For de fleste av oss er fysisk aktivitet/trening en positiv fritidsbeskjeftigelse. For god fysisk og mental helse er det viktig at du finner en balanse der totalbelastningen med trening, jobb/skole, familie, venner, fritid etc. sees i sammenheng. God trening!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »