Ut i naturen

Vårt klima gjør at vi oppholder oss mye innendørs store deler av året. I sommerhalvåret er mulighetene større for å bruke naturen til rekreasjon og avkobling. Frisk luft, naturopplevelse og bevegelse ved sjøen, i skogen og på fjellet gir god helsegevinst.

Beskrivelse av den vakre og storslåtte norske naturen og fjellheimen styrket den norske identiteten i den nasjonalromantiske epoken på slutten av 1800-tallet på samme måte som Nansen og Amundsen gjorde det med sine ekspedisjoner med ski på beina. Natur og friluftsliv er solid forankret i norsk kultur. Søndagstur med familien med sekk på ryggen og pølse stekt på bål er vel noe av det mest rotekte norske som finnes. Både konger og statsministre har bidratt til at friluftslivet er forankret i den norske folkesjelen ved å ikle seg bomullsanorakk og begi seg ut i naturen med kaffekjelen som god følgesvenn. Turgåing til fots og på ski, soling, bading, båtliv, sopp/bærplukking, fiske og jakt hører til de tradisjonelle friluftsaktivitetene. Etter hvert har det blitt populært med andre aktiviteter som sykling, fjellklatring, alpint, snøbrett, rafting og fjellklatring. Hvilke positive effekter kan friluftsliv ha for din helse?

Friluftsliv er lett tilgjengelig, kan oppsøkes av de aller fleste hele året, er billig og gir fysiske og psykiske utfordringer som kan styrke kropp og sjel. Den fysiske aktiviteten som ofte følger med å være ute i naturen er godt dokumentert når det gjelder helsegevinst. Det bedrer lunge- og hjertefunksjon, minsker stress, er godt for muskler, ledd og er godt for vår psykiske helse. Friluftsliv er imidlertid mer enn bare fysisk aktivitet. Er det en tilleggsverdi for helsen i roen, stillheten, storheten, den friske luften, luktene, spenningen, solnedgangen, å se de flotte fjellene, den speilblanke sjøen og den sosiale opplevelsen? Den amerikanske romfartsorgansiasjonen NASA lot en gruppe forsøkspersoner sitte innendørs og se på bilder av naturlandskap med fjell og sjø. Blodtrykket og pulsen sank og ansiktsmusklene slappet av. Andre undersøkelser viser at når man eksponeres for naturmiljø vil det i noen grad bedre oppmerksomheten, bedre prestasjon på mentalt krevende oppgaver, gi mer positive følelser og lavere stressaktivering.

Man tror at det er en kombinasjon av de rent fysiske og de opplevelsesmessige elementene ved friluftsliv som gir positiv helseeffekt. Det er vanskelig å isolere de forskjellige såkalte parametrene når man skal forske på dette. Helheten er ofte mer enn summen av enkeltdelene. Undersøkelser har imidlertid vist at du slapper av og restituerer deg bedre når du er i et park- eller skogsmiljø enn når du ligger i en seng og hviler. I storbymiljøet utsettes hjernen og nervesystemet vårt for veldig mange inntrykk og mye informasjon hele tiden. Får vi ikke hentet oss inn igjen gjennom hvile, søvn og restitusjon, kan det føre til negativ stressopplevelse og mulig sykdom med blant utmattelse og utbrenthet. Å bruke naturen som verktøy for rekreasjon og for å ”lade batteriene” er derfor absolutt å anbefale.

Å være vellykket som menneske i dag betyr at vi skal tjene godt, vi skal ha et flott ytre, vi skal ha en spennende fritid og selvfølgelig en god helse. For mange blir disse kravene et press som kan føre til både fysiske og psykiske problemer. Økt fokusering på friluftsliv og helse har gjort at det også på dette området er forventninger og kjøpepress. Turutstyr er stor butikk og det er synd hvis noen kanskje føler at de ikke har fin nok jakke eller mangler goretex-sko for å være med på fjelltur. Du trenger ikke bestige alle 2000 metertopper i Norge for å ha et godt liv, ei heller gå til Nordpolen for å føle at livet har en mening! Det er ikke nødvendig å være med på utstyrshysteri, konkurransejag og kroppsfiksering for å ha nytte og glede av friluftslivet. Kanskje er det tvert om?

Hva oppnår du når du for eksempel går en times tur til et fjellvann for å fiske? På turen opp til vannet trener du opp motorikken og balansen din, du puster godt og bedrer kondisjonen din. Det myke underlaget er godt for hofter, knær og rygg. Du bruker sansene dine til å lukte trær, blader, gress, blomster, du hører skrattingen fra en rypestegg, du ser en fjellvåk sveve høyt. Du forserer noen bratte kneiker og må konsentrere deg fullt og helt om å komme opp akkurat den bakken. Du må gå over en stor stein, du må hoppe over en bekk. Det er positivt for den spontane oppmerksomheten din og gjør at du flytter fokus fra eventuelle problemer du går og tenker på til nåsituasjonen. Du jobber med arbeidsoppgavene dine og holder fokus, som idrettsutøverne sier. Vel framme opplever du spenning om du skal få noe fisk eller ikke, dette blir gøy! Du prater med turkameraten din, dere opplever dette sammen. ”Har du sett maken, e` de itj fantastisk!” Latter, kreativitet og godt humør.

Når du hviler deg og spiser maten din kan du kjenne ro i kroppen mens du ser ut over fjellheimen, det blanke vannet, hører vinden suse. Kanskje lar du fingrene gli over en vakker, nyfisket fjellørett. Lite hode, feit og gul i buken. Fullendt form. Dere går hjemover. Gode opplevelser, gode minner å ha med seg. Sliten etter en lang tur. Stressnivået behagelig lavt. En god samtale om livet og dagens hendelser. God søvn. Dette gir deg god helse. God tur!

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »