Utholdenhet og kondisjon – samme sak?

Har du god kondisjon hvis du klarer å gå langt, sykle langt eller spille golf i flere timer? Kanskje, men ikke nødvendigvis.

Golfspillere går og slår seg fra hull til hull i flere timer på de gresskledde banene. “Dæm har god kondisjon, ja”, sier noen mens andre sier at “næi, dærre træng einn da itj vær i form for å gjør”. Det er ingen tvil om at golfspillerne holder på lenge. Men har de nødvendigvis god kondisjon?

Utholdenhet er evnen til å holde ut lenge med det du holder på med. Driver du idrett bør du ha god utholdenhet i idrettsaktiviteten din. Fotballspilleren bør klare å løpe og spurte med god ballbehandling i 2 x 45 minutter, pistolskytteren bør opprettholde konsentrasjon og fokus så lenge skytekonkurransen pågår, skøyteløperen bør ha teknikk og kraft slik at farten holdes oppe helt til mål og du bør klare å gå helt fram til turisthytta som ligger 5 timers gange unna når du legger ut på den planlagte fjellturen. Utholdenheten er altså knyttet til den aktiviteten du skal gjennomføre. Hva som avgjør utholdenheten i en aktivitet er avhengig av hva aktiviteten du holder på med krever av deg. Spiller du golf i flere timer trenger du å holde konsentrasjon og teknikk/balanse på topp i lang tid, pistolskytteren må holde presisjonen og konsentrasjonen oppe i alle seriene mens Marit Bjørgen må opprettholde teknikk og ha høyest mulig energiomsetning når hun kjemper om gull i skisporet.

Kondisjonen din bestemmes av evnen kroppen og muskulaturen din har til å ta til seg oksygenet som følger med blodstrømmen og benytte det til å skaffe energi til fysisk arbeid. Kondisjonen er med andre ord det samme som ditt maksimale oksygenopptak (Vo2 maks). Vo2 maks måles oftest i milliliter opptatt oksygen pr. minutt. Dette tallet deles så på antall kg kroppsvekt. Bjørn Dæhlie hadde et maksimalt oksygenopptak på over 90. En gjennomsnittsverdi for en 45-årig mann er om lag 35. Ofte blir kondisjon og utholdenhet tatt for å være et uttrykk for det samme, men det trenger nødvendigvis ikke være riktig. I mange aktiviteter er utholdenheten helt uavhengig av kondisjonen. Golf ble nevnt innledningsvis som et eksempel på en aktivitet med krav til utholdenhet. Selv om prestasjonen og utholdenheten er god er det mange golfutøvere på toppnivå som ikke har bedre kondisjon enn en gjennomsnittsperson, ja, ofte kan de karakteriseres som kondisjonsmessig lite trente. Alpinisten trenger heller ikke ha høyt maksimalt oksygenopptak for å holde teknikk, kraft og fart helt til mål.

Sammenheng. I andre aktiviteter og idretter er det en klar sammenheng mellom kondisjon og utholdenhet. Hvis du går/løper opp til en fjelltopp så raskt du kan eller går så fort du kan på ski, har kondisjonen din en klar påvirkning på hvor fort du klarer å gjennomføre distansen og hvor lenge du klarer å holde ut. For Marit Bjørgen har altså kondisjonen en klar innvirkning på utholdenheten mens det ikke trenger å være en sammenheng hvis du driver med skyting, curling eller golf. For en fotballspiller/håndballspiller vil også kondisjonen påvirke utholdenheten, men i mindre grad enn hos Marit Bjørgen. Årsaken til det er at innsatsen i både fotball og håndball varierer, fra maksimal innsats til rolige perioder og at utholdenheten i stor grad avhenger av hvor fort fotball- og håndballspilleren tar seg inn igjen etter spurtene med maksimal innsats. Kondisjonen hos fotball- og håndballspillere på elitenivå er derfor god, men ikke på Dæhlie-nivå, noe de heller ikke trenger i sin idrett.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »