Vondt i hælen – voksesmerter?

Den unge jenta eller gutten din klager over smerter i en eller begge hælene under og etter aktivitet. Er det bare “voksesmerter” som går over og som barnet ikke skal bry seg om?

Slutt å fly! Da jeg var omkring 12-13 år hadde jeg mye vondt i hælene når jeg spilte fotball. Etter å ha sittet i ro og gjort lekser på kvelden etter fotballtrening, var det vondt når jeg begynte å gå. Om morgenen etter mye trening og løping, var de første skrittene en prøvelse med stivhet, halting og mye vondt. Joda, sutring og voksesmerter var diagnosen som relativt raskt ble stilt av det faderlige opphav. Likevel ble det bestilt time på sykehuset for legesjekk. Legen som tok imot meg, høyst sannsynlig en overlege ut fra sin opphøyde framtoning med kneisende hode og sigarett (!) i munnviken, var ikke særlig interessert i noen utdypende sykehistorie fra den unge gutten. Dialogen og undersøkelsen varte i om lag et halvt minutt og var som følger: Legen: “Hvor har du vondt?” Jeg: “I begge hælene”. Legen: “Spiller du fotball og løper mye?” Jeg: “Ja”. Legen: “Da må du slutte å fly”. Dermed var konsultasjonen over. Skjønte jo raskt at fly ikke betydde å reise med fly, noe jeg aldri hadde gjort. Slutte å fly, forklarte min mor, betydde at jeg skulle slutte å spille fotball. Tok jeg den røykende overlegens råd ad notam? Nei, jeg fortsatt å fly, men måtte ta det litt mer med ro av og til enn jeg egentlig ønsket. Hælsmertene forsvant gradvis og jeg kunne igjen glede meg over å fly så mye jeg ville.

Hælsmerter vs voksesmerter. Har du ei aktiv jente eller en aktiv gutt i vekstperioden på 10-15 år som spiller fotball, håndball eller løper mye og som klager over smerter i hælområdet under og etter aktivitet, kan plagene ha andre årsaker enn generelle voksesmerter, selv om vekstperioden også er sentral når det gjelder slike smerter. Voksesmerter er ikke noen diagnose, men en betegnelse på en tilstand som kjennetegnes ved smerter i legg, lår og kne og ikke spesielt under hælene. Årsaken til voksesmertene vet man ikke, men det kan være en form for muskelsmerter som barnet kjenner i et eller begge bein, ofte om kvelden og natten.

Vekstsoner. Når barnet vokser, så blir knoklene lengre. Skjelettets lengdevekst foregår i vekstsoner, fyser, i beinet. Disse vekstsonene er utsatt for skader. I hælbeinet er det en vekstsone hvor festet for achillessenen er. Ved mye løping og stor aktivitet kan dette området bli overbelastet og du kan få smerter under aktivitet og en tid etter aktivitet med stivhet og halting, slik jeg opplevde i eksemplet over. Da har du sannsynligvis en apofysitis calcanei, også kjent som Severs sykdom.

Hva gjør du? Det viktigste å vite er at dette er en ufarlig plage som vil gi seg av seg selv når veksten er avsluttet. Jenta/gutten skal ikke slutte å spille fotball, håndball, løpe eller fly, men hvis plagene er ille kan det være nødvendig å avlaste og drive med alternativ trening uten løping en periode. Å kjøle ned med is kan begrense irritasjonen. Det er bare smertene som begrenser aktiviteten. Er det en fotballcup en helg, trenger hun/han for eksempel ikke å spille fullt i alle kamper. Det er fornuftig å ha sko med god støtdemping. Et hælinnlegg avlaster senen og minsker draget mot vekstsonen. Er du usikker på om jenta eller gutten din har en slik plage og for å utelukke andre lidelser, tar du kontakt med din manuellterapeut, fysioterapeut eller lege for undersøkelse og råd.

SISTE ARTIKLER

Vondt i baken

Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Hva kan det være og hva gjør du for å bli kvitt plagene? Vanlig pasient. På mitt kontor er … Les hele artikkelen »

Trening er ferskvare

Kroppen vår har stor evne til å tilpasse seg den belastningen vi utsetter den for. Men trening er ferskvare! Adaptasjon. Hvis du ønsker å bli bedre til å løfte vekter, løpe, gå på ski, kjøre slalåm eller snowboard, ja, da må du trene. Når vi utsetter kroppen vår for trening så tilpasser kroppen seg den … Les hele artikkelen »

Styrke og utholdenhet – hver for seg eller samtidig?

Blir du svakere av samtidig å trene utholdenhet og får du dårligere utholdenhet av samtidig å trene styrke, eller kan styrke- og utholdenhetstrening kombineres? Kombinasjon. Tidligere var det slik at idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langdistanseløping og ski var redde for å benytte seg av styrketrening mens utøvere i styrkeidretter mente utholdenhetstrening ødela for ytterligere styrkeframgang. … Les hele artikkelen »

Høy eller lav smerteterskel?

ir smerteterskelen høyere eller lavere av å gå med vondt i kroppen over tid? I møte med mine pasienter er spørsmål om og kartlegging av smerte en sentral del av undersøkelse og behandling. Hvor har du vondt, hvor lenge har du hatt vondt, hvordan vil du karakterisere smerten, har du aktivitetsbegrensninger på grunn av smerten … Les hele artikkelen »

2x7x52x10

Kan vi «vanlige dødelige» lære noe av toppidrettsutøvernes måte å jobbe mot topp prestasjoner og resultater? Finnes det noen hemmelighet bak suksessen? Jeg husker godt fra min egen tid som aktiv skøyteløper, og senere som trener for skøyteløpere, at motivasjonen og gløden var stor like etter endt sesong. Til sommeren og høsten, ja, da skulle … Les hele artikkelen »

Vondt i ryggen

Ryggen har verket lenge og du kjenner smerter til sete og lår. Hva kan årsaken være og hva gjør du? Vanlig. Man regner med at minst 80 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Ca. halvparten av oss vil få ryggsmerter i løpet av det kommende året og mellom 10 … Les hele artikkelen »

Plager flest – koster mest

Muskel – og skjelettplager er svært vanlig i befolkningen. Dess flere områder med smerte dess større sjanse for nedsatt funksjon, sykefravær og uføreytelser. Vanlig. Har du oppsøkt lege, fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor eller annen behandler for dine muskel – og skjelettplager det siste året, så er du ikke alene om det. 75 – 80 % vil … Les hele artikkelen »

Lev nå!

Å være i god form kan være en stor glede og gi god helsegevinst for mange. Men kan ønsket om «evig toppform» bli vel ambisiøst? Skremt. Jeg var på en nasjonal fysioterapikonferanse like før sommeren. Blant temaene på konferansen var fysisk aktivitet og helse og hvilken rolle vi som fysioterapeuter kan spille for å nå … Les hele artikkelen »

Kæm e du – kor ska du?

Du er overvektig og i dårlig form. Skyldes det latskap, dårlig karakter eller er det mer sammensatt enn som så? Sint. I fredagsutgaven av Sprek i Adresseavisen for noen uker siden var det en reportasje om fitnessutøver Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Oslo. Kun fem måneder etter fødsel deltok 30-åringen i Norges første konkurranse i … Les hele artikkelen »

Lav hvilepuls

Mye tyder på at det er en sammenheng mellom hvilepuls og risiko for hjerte- og karsykdommer. Stor variasjon. Blant pattedyr er det stor variasjon i hvilepuls. Mus og hamster har høyere puls og lever kortere enn store pattedyr som hest og elefant. Også for mennesker er det vist sammenhenger mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne … Les hele artikkelen »